Бивш завод на Кока-Кола става център за данни

Нови центрове за данни започват да се появяват на необичайни места в Испания
(снимка: CC0 Public Domain)

Сървъри вместо бутилки с газирана напитка? Бившият завод на Кока-Кола в Мадрид ще се превърне в голям център за данни с инвестиция, която се оценява на 600 милиона евро.

Компанията Thor Equities, която инвестира в иновативни предприятия по целия свят, придоби завод за бутилиране на Кока-Кола в Мадрид и възнамерява да го превърне в нов център за данни с проектна мощност до 100 MW, съобщи DataCenter Dynamics. Инвестициите в проекта ще възлязат на 600 милиона евро, но публикацията не уточнява сроковете за пускане на центъра в експлоатация.



Споразумението между инвеститора и собственика на сградата беше обявено от швейцарската фирма Stoneweg, консултант по инвестиции в недвижими имоти. Обект на сделката е бившият завод на Кока-Кола, разположен във Фуенлабрада – промишлена зона на Мадрид. Продажбата е извършена от името на Icona Capital Group.

Въпросната бутилираща фабрика беше затворена още през 2014 г. Въпреки това, поради съдебно дело от служители, предприятието възобнови работа през 2015 г. Преди две години Stoneweg придоби площта от приблизително 211 000 м² с индустриални съоръжения на Кока-Кола.

Според предварителните информации, на мястото на фабриката ще бъде изграден голям център за данни. На първата фаза от проекта, центърът ще осигури мощност от 20 MW. След това капацитетът ще бъде увеличен до 100 MW.

Испания обмисля различни варианти за разполагане на нови центрове за данни. Властите на североизточния регион Астурия, например, планират да използват мрежа от изоставени мини с обща дължина около 5 хиляди км за разполагане на ИТ инфраструктура. Предимствата на този подход са вече съществуващите системи за вентилация, електроснабдяване, водоснабдяване и сравнително стабилно ниво на температурата в навесите.

Коментар