Всеки небостъргач може да стане малка соларна електроцентрала

Стъклените фасади на високите бизнес-сгради могат да се превърнат в източник на слънчева електроенергия (снимка: CC0 Public Domain)

Ако сградите със стъклени фасади бъдат оборудвани със соларни прозорци, това може да намали потреблението на електроенергия вътре – и съответно въглеродните им емисии – с до 40%, сочат изследвания.

Данните за подобен ефект идват от нови тестове, проведени от учени от американската Национална лаборатория за възобновяема енергия (NREL) на база моделиране на ползите от PV прозорци в силно остъклени небостъргачи.



Високи небостъргачи със синкави стъклени фасади се извисяват над много големи градски райони. Тези силно остъклени сгради не са особено ефективни, но соларните прозорци могат да помогнат значително.

Става въпрос за използване на прозрачни стъкла, които имат фино покритие, способно да произвежда електроенергия от слънчевите лъчи. Обичайно това покритие влияе незначително на прозрачността на прозорците.

„Има общоприети представи за това как изглежда една енергийно ефективна сграда – и тя обикновено не е силно остъклена и вероятно не е много висока. Открихме, че има и други начини за изграждане на високоефективни сгради“, споделя Ланс Уилър, учен от NREL.

Изследователите са моделирали различни видове фасади, стигайки до такива с 95% остъкление. На теория те би трябвало да са с най-лоша енергийна ефективност. Когато обаче се използват тройни стъклопакети и фотоволтаично покритие, сградите могат да намалят разхода на енергия и да добиват собствена такава.



„Представете си силует на голям град с тези високи сгради, които са изцяло стъклени“, казва Ланс Уилър. „Е, всяка от тези бляскави сгради… може да бъде електроцентрала сама по себе си“, обобщава ученият.

Коментар