Открит от vivo материал е способен да променя цвета си

За създаване на повърхност с променящи се цветове vivo прилага новаторски начини за обработка на долния слой на фолиото, прикрепено към задния панел на смартфона
(снимка vivo)

В стремежа си към иновации компанията за смартфони vivo откри нов материал, притежаващ свойства за промяна на цвета, когато е изложен на UV светлина. В зависимост от условията на осветеност, технологията за промяна на цвета с фотохромно стъкло позволява външността на устройството да прелива от един цвят в друг. Това води до постигане на по-живи нюанси спрямо други подобни технологии, базирани на електрохромизъм.

От 2018 г. изследователският екип на vivo експериментира с безброй различни материали, включително фотохромни такива. Материалите, използвани в ранния етап на проучванията, обаче не отговарят на необходимата издръжливост, тъй като цветовете, покритието и дизайнът лесно биват компрометирани.

След тестове на шест материала, доставени от немски и японски производители, през 2020 г. изследователският екип най-накрая се спира на надежден вариант, който да е подходящ за смартфони. Естествено идва и следващият въпрос: Как да се приложи фотохромният материал, без това да повлияе на функциите на смартфона?

Фотохромните молекули са клас молекули, които променят цвета си, когато са стимулирани от източник на светлина, а цветовите ефекти зависят от вътрешната молекулярна структура на материала. За създаване на повърхност с променящи се цветове са необходими новаторски начини за обработка на долния слой на взривоустойчивото фолио, прикрепено към задния стъклен панел. Чрез тези иновативни методи инженерите на vivo постигат така желания ефект.

Материалите са изложени на различни светлинни условия – като естествена слънчева светлина през различните часове на деня и променящи се температурни амплитуди.

Интересен факт е, че UV лампите за маникюр, използвани в козметичните студия, се превръщат в един от инструментите за стимулиране на UV лъчи, като допълнение към лабораторните такива, поради тяхната гъвкавост.

Изследвани са над 15 различни цвята и само няколко от постигнатите ефекти на преливане преминават строгия скрининг, който позволява по-късно те да бъдат предоставени на потребителите.

Иновативната фотохромна технология вече се използва в няколко смартфона на vivo
(снимка vivo)

Едни от най-важните критерии за vivo са устойчивост на атмосферни влияния и стареене. Прототипите са подложени на строги експерименти в лабораторията на vivo, включително UV тест за стареене и 96-часово облъчване с помощта на тестер Q-Lab QUV Accelerated Weathering Tester.

Един цикъл на тестване се състои от 4 часа излагане на ултравиолетови лъчи и 4 часа на влага, като целият процес протича в общо 12 цикъла. Друг експеримент е базиран на слънчевата радиация. Поставени в кутия под специализирана лампа, прототипите са облъчвани в продължение на 20 часа, а след това са оставяни да престоят 4 часа на тъмно.

През юли 2021 г. технологията на vivo за промяна на цвета с фотохромно стъкло е пусната успешно. За първи път се използват фотохромни материали при масово произвеждани продукти и се установяват нови стандарти за проверка и тест.

Днес технологията се прилага върху три модела смартфони vivo в Европа – V21, V23, както и в наскоро пуснатия на българския пазар – X80 Lite.

Коментар