Защо се провалят опитите за изместване на смартфона

Всяка от съвременните технологии идва с обещанието да измести смартфона, но все още никоя не го е детронирала реално (снимка: CC0 Public Domain)

Метавселената. Гласовите асистенти. AR. VR. Години наред всички нови технологии ни обещават, че ще превземат света и ще направят смартфона излишен. Но смартфонът продължава да е тук, а те… така и не станаха масови.

Накъдето и да се обърнем през последните няколко години, все някой ни обещава следващата „голяма работа“ след смартфоните. „Да, биха казали обещаващите, iPhone е най-разпространеният продукт в историята на потребителската електроника, а смартфонът преобрази света по несравними начини. Но виждате ли сега тук един гласов асистент, който кара Морган Фрийман да ви дава указания за шофиране, или чифт огромни очила, които ви позволяват да играете пинг-понг с приятел от другия край на света? Ето това е бъдещето“. Да, ама не.



Намираме се в тежък момент за технологичната индустрия. След пандемията повечето хора се върнаха по офисите, повечето деца се върнаха в училище, ала вместо да живеем в 2039 г., ние до голяма степен се върнахме в 2019 г. Бъдещето, поне такова, каквото новите технологии ни го обещаваха, претърпя поражение през последните няколко месеца. Фирмите-създатели на бляскавото бъдеще съкращават персонал, измерван в хиляди души.

Бъдещето претърпя удар

Meta уволни 11 000 души в цялата компания, включително в Reality Labs – онзи екип, отговорен за изграждането на продукти на Quest и осъществяването на метапространството. Amazon съкрати около 10 000 собствени работни места, като – според съобщенията – екипът на Alexa е сред най-засегнатите. Snap уволни около 20 процента от персонала си. Това включва екипа на Spectacles.

Говори се и, че AR очилата на Apple, за които има толкова много слухове, са далеч от реалността, а главният изпълнителен директор Тим Кук каза, че компанията трябва да бъде „много предпазлива“ при наемането на служители занапред. Състоянието на HoloLens на Microsoft изглежда много съмнително, като вместо да шуми около тях, компанията реши да бъде доставчик на софтуер на Quest.

Приходите на тези ИТ компании (а и повечето други) са несигурни. Нерядко не оправдават очакванията. Цените на акциите спадат. Портфейлите на купувачите са стегнати. Има малко бюджет и няма пари за създаване на неща, които не работят. А никой от големите, футуристични залози на изброените компании в момента не работи. След десетилетие на растеж (и в последните години даже на мега-растеж), свободните пари внезапно изчезнаха и всичко, което остана, са големи намерения. Но без достатъчно потребители.

Провалът на личния асистент и след него

Провалът на личния асистент е може би най-поучителният пример. Имаме Alexa, Google Assitant, Siri, а и ред други, но нито едно от тези имена не е изместило вездесъщия смартфон. Асистентите могат да вършат много неща, но екипите зад разработката им все още са безсилни да накарат хората да разберат какво могат да правят със своите умни асистенти.

Потребителите се лутат в търсене на полезни, ефективни взаимодействия. Асистентите са принудени да се конкурират с големичкия екран в нашия джоб – и засега той печели надпреварата. Най-малкото защото знаем как да го използваме.

Компаниите, работещи върху AR, VR и метапространството, преживяват още по-трудни времена, тъй като се опитват да изобретят изцяло нов технологичен пакет, като същевременно ни убеждават, че отчаяно искаме да прекараме всичките си будни и работни часове в тегавите им устройства, които се нахлузват на главата.

Вероятно добавената реалност (AR) ще се наложи в крайна сметка, поне за неща като получаване на упътвания и достъп до информация за реалния свят. Но за виртуалната реалност (VR) не е ясно дали някога ще стане основна дейност (извън някои забавни видео игри).

Вездесъщият смартфон

Честно казано, не е като да има категория в технологиите, която да показва смазващ успех в тези несигурни времена. Дори пазарът на смартфони се свива тази година.

И все пак изглежда, че телефоните са вездесъщи. Дори нещата, които гласовите асистенти и AR очилата вече правят добре, телефоните ги правят по-добре. Гласовата диктовка работи впечатляващо добре както на Android, така и на iOS, а Live View на Google в Maps вече е доста добър инструмент за навигация с разширена реалност. Ще получите по-добри и по-забавни снимки от Snapchat на телефона си, отколкото със Spectacles. По-голямата част от обещанието на метапространството вече се осъществява във Fortnite и Roblox.



Смартфоните може да изглеждат скучни сега, но те са част от ежедневието ни вече толкова години. Те са вкоренени в живота ни. Затова е станало трудно да ги разрушим, смажем, изгоним и заменим. Как да победите устройството, което може всичко и е винаги с вас?

Коментар