ЕС и САЩ пред консенсус относно защитата на личните данни

Нова рамка за защита на личните данни, договаряна от ЕС и САЩ, ще помогне на трансатлантическия бизнес (снимка: CC0 Public Domain)

Една крачка по-близо до реалността е Общата рамката за поверителността на личните данните на Европейския съюз и Съединените щати. Това стана, след като Европейската комисия издаде проект на решение относно адекватността на данните.

ЕК постанови, че САЩ гарантират адекватно ниво на защита на прехвърлените лични данни от ЕС към американски компании – и започна процеса на приемане на рамката. Съюзът се надява, че рамката ще подобри безопасността на трансатлантическите потоци от данни и ще отговори на опасенията, произтичащи от решението на Съда на ЕС по делото Шремс II от юли 2020 г.



Новото решение идва след изпълнителната заповед от 7 октомври 2022 г., подписана от президента на САЩ Джо Байдън, и разпоредбите, издадени от главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд. Те прилагат в законодателството на САЩ принципното споразумение, договорено от Байдън и президента на ЕС Урсула фон дер Лайен по-рано тази година.

Споразумението постигна значителни отстъпки от американските власти относно неприкосновеността на личните данни и гаранциите за граждански права. Договорката предвижда и създаване на обвързващ правен механизъм, който да даде на гражданите на ЕС права на правна защита, ако с техните данни бъде злоупотребено.

Сега проекторешението ще бъде изпратено на Европейския съвет за защита на данните за становище. След това ЕК ще поиска одобрение от комисия, съставена от представители на страните-членки на ЕС. После ще трябва да се произнесе Европейският парламент, преди да се пристъпи към приемане на окончателното решение.

„Нашите разговори със САЩ доведоха до формиране на рамка, която допълнително ще подобри безопасността на личните данни на европейците, прехвърлени в САЩ. Тя се основава на доброто ни сътрудничество и напредъка, който постигнахме през годините“, каза вицепрезидентът на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Юрова.

„Бъдещата рамка е добре дошла и за бизнеса и ще засили трансатлантическото сътрудничество. Като демокрации ние трябва да отстояваме основните права, включително защитата на данните. Това е необходимост, а не лукс във все по-дигитализираната и управлявана от данни икономика.“

„Бъдещата рамка ще помогне за защита на поверителността на гражданите, като същевременно ще осигури правна сигурност за бизнеса. Сега очакваме обратна връзка от Европейския съвет за защита на данните, експертите на държавите-членки и Европейския парламент,“ посочи Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието. Той е преговарял със колега отвъд океана – американски министър на търговията [Джина] Раймондо.



Американските компании ще се присъединят към рамката, като се ангажират да спазват задълженията, които тя определя, като изискването за изтриване на лични данни, когато вече не са необходими, и осигуряване на непрекъснатост на защитата, ако бъдат споделяни допълнително. Гражданите на ЕС ще имат достъп до механизми за разрешаване на спорове и арбитражен комитет без разходи за самите тях, ако американска организация наруши рамката.

Коментар