И Arm се присъедини към санкциите на САЩ срещу Китай

Най-модерната Arm Neoverse платформа става недостъпна за китайските фирми
(снимка: Arm)

След налагане на технологичните санкции от САЩ китайските разработчици на процесори заложиха на архитектурите Arm и RISC, тъй като достъпът до тях все още не е ограничен. Но сега Arm отказа да изнася лицензи за архитектурата Neoverse V в Китай и това може да забави темповете на развитие на китайската национална полупроводникова индустрия.

Британският холдинг реши, че китайски клиенти не могат да купуват лицензи за използване на архитектурите Neoverse V, тъй като те позволяват създаване на процесори с ниво на производителност, което надвишава стойностите, разрешени за износ от САЩ, съобщи Файненшъл Таймс.



Архитектурата Neoverse V включва елементи, разработени в Съединените щати, и следователно Arm е принудена да координира износа на съответните технологии с американците. В резултат на подобни ограничения, за китайския гигант Alibaba може да се окаже невъзможно да използва архитектурата Neoverse V1 или V2 в своите процесори.

В същото време архитектурата на серията Neoverse N2, която се характеризира с по-ниска производителност, ще бъде достъпна за китайските партньори на Arm.

С подобни ограничения вече се сблъска Nvidia, която от есента на следващата година няма да може да доставя на клиенти от Китай изчислителни ускорители от поколения Ampere и Hopper с определено ниво на производителност. Nvidia обаче бързо успя да предложи на китайските си клиенти специални ускорители A800, чиято производителност далеч надхвърли санкционните ограничения.

Клиентите на Arm в Китай сега са в подобна ситуация. Alibaba очакваше да придобие лиценз от Arm за използване на архитектурата Neoverse V1 за разработване на процесори за облачните си системи. Конкурентът Amazon Web Services вече използва архитектурата от тази серия, за да изгради персонализирани процесори за собствената си инфраструктура.



Представители на Alibaba, пожелали анонимност, се оплакват от поведението на Arm и по-конкретно от нежеланието на британската компания да им продава технологии, дори ако подобни сделки са адекватно финансирани.

Коментар