САЩ забраниха на банките си да ползват китайско 5G оборудване

Властите на САЩ налагат все по-тежки ограничения на китайския технологичен бизнес, в частност за 5G оборудването (снимка: CC0 Public Domain)

Американски политици от двете доминиращи партии разработиха съвместен законопроект, който ще санкционира китайските доставчици на 5G технологии, като „отреже“ достъпа им до финансовите институции. Това е най-новата стъпка в широкомащабната акция по ограничаване на присъствието им на пазара въз основа на съображения за национална сигурност.

Сенатор Том Котън, който представи законопроекта, обясни, че основанието за прогонването на китайските доставчици е „икономически шпионаж“ срещу САЩ. „Не можем да позволим на Huawei и Китайската комунистическа партия да имат достъп до личните данни на американците и най-чувствителните отбранителни системи на страната ни“, каза Котън. По думите му, САЩ трябва да се справи с това, което политиците наричат „страшна заплаха“ за националната сигурност.

Huawei многократно е отричала твърденията на правителството на САЩ, че нейното телекомуникационно оборудване може да бъде използвано за шпионаж от Китай. Ограниченията, налагани от американското правителство, първоначално засегнаха телекомуникационните оператори и техните мрежи, особено в частта 5G.

През октомври Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че служители на китайското разузнаване са се опитали „да се намесят в правителствено преследване спрямо Huawei“. По-рано, през юли, различни медии съобщиха, че Федералното бюро за разследване е изразило опасения относно позиционирането на оборудването на Huawei в ядрените бази на САЩ.



Решенията на Вашингтон за ограничаване на китайските компании за ИТ оборудване обикновено отекват и в решенията на страните-съюзници на САЩ, които също предприемат мерки за недопускане на китайската техника в ключовите си инфраструктури.

Коментар