Windows 11 става по-бърза и стабилна с промяна в ключов компонент

Със смела промяна Microsoft ще ускори работата на Windows 11 и ще я направи по-стабилна
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft планира да преработи напълно своя файлов мениджър Explorer, за да направи работата на Windows 11 по-бърза и по-стабилна. Предстоят глобални промени в логиката на системния интерфейс, тъй като потребителят вижда някои от елементите на Explorer през цялото време, дори когато просто преминава от една уеб страница към друга.

В настоящата си версия Explorer е много дълбоко интегриран в интерфейса на Windows. По-специално, той включва център за уведомяване, лента на задачите и други компоненти. Това е лесно да се провери, ако чрез „Диспечер на задачите” (Task Manager) принудително отворите файла explorer.exe от оперативната памет.

Microsoft смята, че ако направи компонентите на Explorer отделни компоненти на операционната система, скоростта на Windows 11 ще се увеличи. Това е мотивът на компанията да преработи Explorer – промяна, за която съобщава тематичният уебсайт Windows Latest.



Как точно „лентата на задачите” ще се превърне в отделен системен компонент, който работи независимо от Explorer и ускорява Windows 11, особено на модерни компютри с 16GB RAM и хибридни процесори на Intel, е трудно да се каже. Но подобна стъпка наистина може да бъде полезна, когато става въпрос за подобряване на стабилността на системата.

Сега почти всяка грешка в Explorer води до аварийно спиране на работата му. В такива моменти всички елементи, познати на потребителя, изчезват от екрана – Старт, лентата на задачите, часовникът в долния десен ъгъл на екрана, както и файлове и преки пътища на работния плот (десктопа), тъй като той също е елемент от Explorer.

В повечето случаи след подобен срив Windows автоматично рестартира explorer.exe и всички изчезнали елементи се връщат на мястото си. Понякога обаче трябва да направите ръчно това чрез “диспечера на задачите”, но не всеки потребител знае как да го извика, когато „лентата на задачите” липсва. Единственият изход от тази ситуация е рестартиране на системата чрез натискане и задържане на бутона за включване на компютъра, което може да доведе до загуба на несъхранените данни.

Като разделя Explorer на няколко отделни компонента в операционната система, Microsoft изглежда се опитва да спести на потребителите подобни главоболия. Компанията вече работи в тази посока – в последните тестови версии на Windows стана възможно отделно стартиране на помощната програма ShellAppRuntime.exe, която отговаря за работата на лентата на задачите, работния плот и други компоненти на интерфейса на Windows, отделно от Explorer.

Познатият интерфейс на Windows ще изчезне от екрана, ако принудително спрете ShellAppRuntime.exe. В този случай файлът explorer.exe все още ще присъства в оперативната памет.

Но Microsoft ще се нуждае от много време, за да тества и стартира нововъведението, което все още е на ранен етап на разработка. Засега само участниците в програмата за бета тестване Windows Insider ще могат да изпробват новата функционалност. Не e ясно кога тя ще бъде интегрирана в стабилна версия на Windows 11.

Explorer във формата, в който стотици милиони потребители на Windows го познават, се появи за първи път като част от операционната система на Microsoft през 1995 г., с пускането на Windows 95. Той е наследник на помощната програма File Manager, която беше част от Windows 3. x и с право може да се счита за един от най-старите компоненти на Windows.



През годините на своето съществуване Explorer не се е променил много. Това доведе до появата на голяма армия от файлови мениджъри на външни разработчици, натъпкани с най-различни функции, което им дава известни предимства спрямо Explorer на Microsoft.

Едва през октомври 2022 г. класическият explorer.exe получи наистина значима актуализация. Explorer вече има раздели (табове), като в модерен браузър. Microsoft можеше да интегрира табовете още преди 27 години, в дните на Windows 95, но по онова време компанията пренебрегна тази идея.

Коментар