Тенденция: програмистите минават на Linux

В последните години делът на Linux в професионалната общност на разработчиците расте бързо (снимка: CC0 Public Domain)

Популярността на Linux системите сред професионалните разработчици на софтуер нараства с бързи темпове, сочи проучване на платформата за програмисти Stack Overflow. През миналата година близо 40% от анкетираните са използвали операционни системи, базирани на ядрото на Linux, като основни в работата си и също толкова са предпочели Linux като домашна система.

За сравнение, през 2021 г. само 25% от професионалните разработчици бяха избрали Linux по една или друга причина. В периода 2018-2020 г. темпът на растеж в популярността на Linux беше доста скромен – в рамките на няколко процентни пункта: 23,2% през 2018 г.; 25,6% през 2019 г. и 26,6% през 2020 г.

В допълнение, през 2022 г. съотношението между разработчиците, избрали Linux и macOS, за първи път в историята на анкетите на Stack Overflow се оказа в полза на отворената платформа: 39,89% срещу 32,97%. В проучването, проведено от 11 май до 1 юни 2022 г., са участвали повече от 70 хиляди разработчици на софтуер от 180 страни.

Прави впечатление, че отговорите на въпроса „Коя е основната операционна система, с която работите?” възлизат над 100% (137,05% в случаите на професионална употреба). Може да се предположи, че в действителност респондентите в проучването от 2022 г. са били помолени да изберат няколко операционни системи, които използват предимно в работата си, а не една „основна”.

Windows остава най-популярна

Windows все още е най-популярната платформа сред програмистите. 48,2% свързват професионалната си дейност с нея; на лични компютри системата на Microsoft се използва от 48,82% от анкетираните.

Въпреки това, броят на потребителите на подсистемата Windows за Linux (WSL) се е увеличил значително – тя позволява на разработчиците да пускат Linux приложения в среда на Windows чрез технология за виртуализация. Ако в края на 2021 г. само 3% се възползваха от тази възможност на Windows, то през 2022 г. потребители на WSL са вече впечатляващите 14,34%.

Операционните системи от фамилията BSD (FreeBSD, OpenBSD, DragonFly BSD) не могат да се похвалят с голям успех, когато става въпрос за използването им на служебните компютри на програмистите. Все пак в периода от 2021 г. до 2022 г. делът на тези платформа се е увеличил от 0,14% на 1,03%.

По-широк поглед върху пазара на ОС

Според данни на StatCounter за ноември 2022 г., Windows продължава да бъде най-популярната десктоп операционна система в света сред всички категории потребители. Тя заема 75,11% от пазара на ОС. Втората най-разпространена е macOS на Apple, която превзе и задържа дял от 15,6%.

Linux и базираната на нея Chrome OS за компютри с по-ниска производителност, взети заедно, имат 5,25% (съответно 2,77% и 2,48%). През януари 2018 г. делът на тези операционни системи беше съответно 1,43% и 0,9% (общо 2,33%).

Това показва, че тенденцията към нарастване на популярността на Linux-базираните операционни системи се отнася не само за професионалистите, по-специално разработчиците на софтуер, но и за други категории потребители.

Най-обичани и най-мразени езици за програмиране

Stack Overflow публикува също списък с любими/мразени езици за програмиране от посетителите на сайта. Rust предизвиква най-силни положителни емоции сред аудиторията на портала – 86% от разработчиците го харесват и биха искали да продължат да работят с него. През 2021 г., както и в предходните пет години, именно Rust беше удостоен със статута на „най-любим език” на потребителите на Stack Overflow.

Разработчиците на Rust също са сред най-добре платените програмисти (10-то място). Средната заплата на специалистите по Rust в щатски долари е над $87000 годишно. Програмистите на Clojure печелят най-много – над $106000 на година.

Най-неприятно преживяване за общността на разработчиците през 2022 г. е била работата с езиците MATLAB и COBOL. 80,84% и 79,96% от анкетираните биха предпочели никога повече да не ги срещат. През 2021 г. MATLAB и COBOL също „спечелиха омразата” на потребителите (съответно 78,39% и 84,21%) и се озоваха в „дъното” на класацията, но след това VBA „застана между” тях с 79,39%.

Коментари по темата: „Тенденция: програмистите минават на Linux”

добавете коментар...

  1. Разбирача

    Уиндос и линукс са едно цяло, няма по-добра. Линукс е яка играчка може да видите “https://discord.gg/unixporn” или редит unixporn

  2. Anonymous

    Debian

  3. Истина

    Де да беше само контейнерите – то има и кърнъл виртуализация QEMU KVM и другите летят и са добре а не като на Уиндоус – да не говорим че първо се маха UACа иначе нищо нестава на Уиндоус а отделно същия хардуер работи поне 30% по бързо на Линукс особено за разработка а не за тестване и не само на Джава и Питон а и на всичко. А пък Си/С++ програмирането яко лети на рамдиск който пак се пуска супер лесно. И за другите езици е така не е само Ръст. Просто М$ се излагат в харч на ресурси.
    Практически езиците от сега нататък ще са Питон, Ръст, Джава и ТайпСкрипт/Ангулар/ДжаваСкрипт и евентуално Гоу/Go. И за всичко това сетъпа на Линукс е елементарен ама с едни макс 5 реда копнат команд лайни.

  4. Анонимен

    Всичко вече е в китайски варели под Kylin.

  5. Йордан

    Docker и Kubernetes са основната причина да се минава на Linux. Поддръжката и на двете приложения е отчайваща под Windows.

  6. Българин

    Всичко вече е на контейнери.

Коментар