Разработват пропанови термопомпи за домашна употреба

Термопомпи за домашна употреба с хладилен агент пропан R290 може да заменят котлите на газ или нафта (снимка: Fraunhofer ISE)

Изследователи от германския институт Fraunhofer ISE, заедно с консорциум от производители на термопомпи и експерти от жилищната индустрия, разкриха планове за разработване на термопомпи за домашна употреба с хладилен агент пропан R290.

Проектът LC R290 има за цел да „разработи лесни за използване решения, които могат да бъдат разпространявани, за да заменят отоплителните системи на газ и нафта в съществуващите многофамилни къщи“, се казва в изявление на Fraunhofer ISE.

Пропанът се е превърнал в признат хладилен агент за производството на термопомпи, отбелязва д-р Лена Шнабел, ръководител на отдела за технологии за отопление и охлаждане в изследователския институт. Сега пропанът се използва масово за термопомпи, инсталирани на открито.

„Това, от което се нуждаем, са решения, които могат лесно да бъдат внедрени и на закрито“, добави Шнабел. Консорциумът ще разработва термопомпи за едноетажни отоплителни системи, вътрешни централни отоплителни системи и високоефективни външни отоплителни помпи.

Безопасността ще бъде основна грижа при приложенията за отопление на закрито. Екипът ще се основава на разработката на Fraunhofer за термопомпена хладилна верига, използваща по-малко от 150 г пропан, за да осигури адекватен капацитет за отопление, като същевременно използва малки количества от силно запалимия хладилен агент.

Екипът ще се фокусира върху разработването на термопомпи с по-висок отоплителен капацитет, които да заменят вътрешните централни отоплителни системи. Изследователите ще проучат и как да свържат и управляват няколко термопомпи в един дом, докато тестват набор от концепции за безопасност.

Участващите в консорциума производители на термопомпи ще могат да включат решенията в собствената си продуктова разработка. Производствените обеми в мащаб ще осигурят значителен потенциал за намаляване на разходите за новите решения, според изследователите Fraunhofer ISE.

„Участващите компании ще имат достъп до всички резултати от проекта и измерванията по време на периода на проекта и ще могат косвено да използват тестовите съоръжения и опита на Fraunhofer ISE при работа с пропан“, зяви ръководителят на проекта Катарина Моравиез.

„В идеалния случай предимството на разработката за участващите производители е допълнително осигурено от права върху индустриална собственост“, подчерта тя.

Коментар