Как се играе покер онлайн

Покерът е една от най-популярните игри на карти и се играе както за забавление, така и на професионално ниво. Корените на съвременния покер произлизат от Дивия Запад, но в действителност първоизточниците на играта се появяват векове по-рано в Персия и постепенно се пренасят в Европа и към Америка.

Играта на покер бързо става популярна по цял свят, но истинската революция настъпва с появата ѝ онлайн. Покерът става една от първите игри с карти, която се пренася във виртуалното пространство в края на 90-те години. Най-голямото предимство на онлайн игрите е, че играчите могат веднага да намерят отворена виртуална маса или турнир, в който да се присъединят, а също така могат да играят различни видове покер онлайн на живо с допълнителни опции и функции, които обикновено не са налични по време на физическата игра.

Тексас Холдем правила

Въпреки големия избор от покер вариации, несъмнено най-популярен си остава класическият вариант на Texas Hold’em. При него всеки играч получава две карти, които останалите участници не трябва да виждат. След това на масата се откриват последователно още 5 карти (флоп, търн и ривър), които всеки играч може да използва, за да сформира възможно най-високата ръка. Накрая ръката се печели от този играч, който е събрал най-висока комбинация от карти.

Важен момент от играта на покер е запазването на самообладание и възможността за блъфиране, тоест подлъгване на останалите играчи относно това, което държим в ръката си. За новаците в покера може да се окаже трудно да достигнат до т.нар. poker face и да не разкриват по никакъв начин емоциите и намеренията си.

При онлайн играта обаче този елемент липсва, тъй като всеки един участник се намира зад устройството си и вижда единствено какво се случва с картите на масата, а самата игра се управлява от софтуер. Дори при казиното на живо, където участва истинско крупие в комбинация със софтуер, опонентите виждат само крупието. Все пак този вид игра засилва автентичното усещане за истинска покер маса и е предпочитано сред мнозинството от играчи.

Силата на ръцете

Основният елемент от играта на покер е силата на картите и комбинациите, които могат да се сформират. Най-силната ръка се нарича „роял флъш”, който е разновидност на „стрейт флъш”. Това са 5 поредни карти от една боя, като при роял флъш картите са асо, поп, дама, вале и десетка. Следващата ръка се нарича „каре” или „four-of-a-kind”, при която играчът има четири еднакви карти и една допълнителна пета карта, която се нарича „кикър”. Петата карта е от значение, в случай, че повече от един играч на масата има едно и също каре.

Следващата комбинация от карти е „фул хаус” – три еднакви карти и чифт от други две еднакви карти. При пет карти от една боя играчът има „флъш”. В случай на равенство, ще надделее ръката, в която има по-висока карта. При пет поредни карти, независимо от боята, е налице „стрейт”. В този случай асото може да се използва и като най-висока, но и като най-ниска карта, при стрейт от 5, 4, 3, 2, А.

Най-слабите комбинации в покера са тройка (три еднакви карти и две различни), два чифта (и една различна карта) и един чифт. Ако ръката не влиза в нито една от горните категории, то има премущество, ако съдържа поне една висока карта.

Възможни действия

По време на играта на покер, играчите имат възможност да направят няколко действия в зависимост от намеренията и картите си. Ако играчът иска да плати залога, за да влезе в играта, той прави „бет”. В случай, че някой от другите играчи преди него е направил залог, играчът може да му отговори, като заложи същата сума – „кол”, или да направи по-голям залог – „рейз”. Ако никой не е направил бет, играчът може да направи „чек”, тоест да задържи картите си, без да залага. Последното възможно действие на играча е да се откаже и да прекрати участието си в ръката чрез „фолд”.

При игра на физическа маса всички тези действия се сигнализират от играча, докато в онлайн масите те са обособени с конкретни бутони, което улеснява начинаещите играчи с по-малко опит.

съдържание от Betano