Deutsche Telekom се оплака от упадъка на Европа в телекомуникациите

Комуникационната инфраструктура в Европа изостава в развитието си, предупреди шеф на голям телеком (снимка: CC0 Public Domain)

Европа е почти мъртва от гледна точка на глобалното си значение, заяви главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom – Тимотей Хьотгес. Като причина той посочи регулаторната среда, която възпрепятства консолидацията на телеком операторите и „не прави много, за да накара големите уеб-компании да плащат справедлив дял за разходите за свързаност“.

Във втората встъпителна реч на MWC23 в Барселона Хьотгес подчерта несъответствията между европейския мобилен пазар и неговите глобални аналози, включително ниво на 5G покритие от 73 процента в сравнение с 96 процента в САЩ и около 90 процента в Азиатско-тихоокеанския регион.

Хьотгес отбеляза, че европейските оператори са вложили 55 милиарда евро в инфраструктура през 2022 г. в сравнение с 1 милиард евро, инвестирани в свързаност от така наречените хиперскейлъри.

„Честна сделка ли е хиперскейлърите и стриймърите да използват нашата инфраструктура безплатно? Не трябва ли да има справедливо разпределение между, да кажем, тези пари, които инвестираме в инфраструктурата, и тези, които монетизираме?“, попита риторично мениджърът.

Според него, няма смисъл операторите да „гледат през прозореца“, а трябва да се фокусират върху това как могат да си помогнат. Те трябва да „се откажат от черните кутии“ в инфраструктурата, като възприемат отворен RAN система, но също така и да дезагрегират своите фиксирани мрежи.

„Дезагрегацията на черните кутии е нещо, което ще ни помогне много време да използваме капиталовите си разходи по-ефективно“, заяви Хьотгес.

Предоставянето на свързаност е единственият реален бизнес модел на операторите и, за да работи той, европейските регулатори трябва да започнат да позволяват повече консолидация, каза още той.

Изпълнителният директор на Deutsche Telekom твърди, че ако се позволи на операторите да се възползват от инвестициите си, това ще донесе големи ползи по отношение на цифровизацията и дори за околната среда, цитирайки по-ниската консумация на енергия от 5G мрежите в сравнение с по-ранните поколения.

Хьотгес призова за действия, които да помогнат на широката общественост да навлезе в „лукса на 5G системата“ – начинът за това е да се направят устройствата по-достъпни.

Коментари по темата: „Deutsche Telekom се оплака от упадъка на Европа в телекомуникациите”

добавете коментар...

  1. Наглеци

    Главният виновник за неандерталското състояние на комуникационните услуги в Германия е монополът на Телеком. Дори и след падането му, трасетата продължават да са собственост на Телекома и те използват ситуацията за да издавателстват над конкурентите си. Това е фирма която трябва да се закрие, а не да се подпомага в плача за нов монопол.

  2. Койчо Коев

    Anonymous, ти някакъв бот ли си?

  3. Anonymous

    Интернет – е свързаност

    $ъдържанието – $КЪПО/защитено от авторско право и го създава почти само САЩ

  4. Койчо Коев

    Наглец. За кого по-точно е безплатно да се използва вашата инфраструктура? И защо се оглеждаш в чуждия бизнес, че чак препоръки за по-евтини устройства! Ама и устройствата и инфраструктурата (от базовата за комуникационни цели 2G нагоре) са безполезни ако няма качествено и/или полезно съдържание.

  5. Anonymous

    А кой е собств че блокира развитието европа ?

    да не се окаже монопол офшорно_водещ до 1 собственик ?

    ~~ЕК~~

  6. Anonymous

    Ми да имат nokia/ericsson/Siemens/alcatel но не се справят ?

Коментар