ChatGPT променя пазара на труда, нови позиции с до $335 000 годишно

Изкуственият интелект породи търсене на кадри, които могат да му подсказват
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на труда, свързан с технологията ChatGPT на OpenAI, регистрира нарастващ брой нови работни места в Обединеното кралство и САЩ. Търсят се най-вече оперативни инженери, които да пишат съобщения или подсказвания за изкуствения интелект.

Отговорностите на т.нар. „суфльори” (подсказвачи) включват подобряване на изкуствения интелект и обучение на служителите на компаниите да използват технологията ChatGPT. Новите позиции имат високи заплати – от $175 000 до $335 000 годишно, отбелязва Блумбърг в репортаж за тенденцията на пазара на труда.

Новите ценни умения

Американската стартираща компания за изкуствен интелект Anthropic, основана от бивши членове на OpenAI, предлага такива възнаграждения за позициите оперативен инженер и „библиотекар”, според обява за свободните работни места на сайта ѝ.

Марк Стенден, ръководител на отдела за набиране на персонал за AI, машинно обучение и автоматизация в международната HR агенция Hays, твърди, че опитните инженери-консултанти могат сами да заявят своите очаквания за заплати. „Заплатите започват от 40 000 паунда, но в нашата база данни имаме кандидати, които търсят между 200 000 и 300 000 паунда годишно”, казва Стенден.

Най-добре платените позиции са насочени към кандидати с докторска степен по машинно обучение или етика. Тези, които вече имат опит в стартирането на компания за изкуствен интелект, също могат да се надяват на високи заплати.

За това какви умения са необходими за позицията суфльор, разказва софтуерният инженер Албърт Фелпс – той е нает за тази позиция в британска консултантска компания, която помага на финансовия сектор да анализира данни. Фелпс нарича такива служители „шепнещи на изкуствен интелект”.

Според него, HR отделите на компаниите дават приоритет на специалисти с класическо хуманитарно образование, което предполага задълбочени познания в областта на философията, историята и английския език. Това се обяснява с факта, че изкуственият интелект трябва да се научи да разбира каламбури, метафори и идиоми.

Фелпс е учил история в британския университет Уоруик, а след това е работил като консултант по риска в шотландската Clydesdale Bank и британския финансов конгломерат Barclays Plc. По-късно започва да се интересува от технологиите за изкуствен интелект. Сега той пише по пет съвета (или по-точно подсказвания) на ден за технологиите ChatGPT, които потребителите след това използват.

Ейдриън Уелър, директор по изследване на машинното обучение в университета в Кеймбридж, е съгласен, че подсказванията са ключов начин хората да взаимодействат с чатботове, така че експертите, които разбират това, са особено ценени. В същото време нуждата от такива служители скоро ще отпадне – така че всички трябва да побързат, съветва експертът.

Ускорено развитие и опасения

От началото на годината технологиите за изкуствен интелект се развиват във форсиран режим. Оказа се, че чатботът ChatGPT е в състояние да напише толкова качествена дипломна работа, че никой от членовете на университетската комисия няма да забележи подмяната – от това вече се възползват някои студенти.

Microsoft наскоро представи изкуствен интелект, който може да пише код при поискване на естествен език. Друга невронна мрежа от OpenAI, GPT-4, доведе до съкращения на програмисти – някои компании решиха да ги заменят с AI.

По-рано тази седмица на уебсайта на организацията Future of Life се появи отворено писмо, което призова за пауза в разработката на мощни AI системи. Авторите му се обърнаха към създателите на изкуствен интелект. Документът е подписан от изпълнителния директор на Tesla, SpaceX и Twitter – Илон Мъск, съоснователя на Pinterest – Евън Шарп и съоснователя на Apple – Стив Возняк.

Текстът на писмото задава наистина екзистенциални въпроси: Трябва ли да се позволи на машините да наводнят информационните ни канали с пропаганда? Трябва ли всички работни места да бъдат автоматизирани? Трябва ли да развием нечовешки умове, които могат да ни превъзхождат по численост, да ни надхитрят и да ни заменят?

„Трябва ли да рискуваме да загубим контрол над нашата цивилизация?”, задават основния си въпрос ръководителите на световни ИТ корпорации.

Коментари по темата: „ChatGPT променя пазара на труда, нови позиции с до $335 000 годишно”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да се развива без строг контрол изкуствен интелект е чиста лудост. Чиста. Лудост. Продиктувана от стремеж към огромни печалби и бясна жажда за контрол. Естествено, написалите писмото са много прави.

Коментар