Проучване: Аутсорсинг бизнесът на Балканите с 33% ръст през 2022

По-голяма част от аутсорсинг бизнесите възнамеряват да наемат повече хора тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от две трети (69%) от компаниите за ИТ аутсорсинг на Балканите очакват тази година да е положителна, въпреки несигурната глобална икономика, сочи проучване на East.

Оборотът на ИТ аутсорсинговите бизнеси в региона е нараснал с 33% през 2022 година, с оперативна печалба от 17%, според данните от проучването на финландско-българска ИТ компания East.

Проучването картографира състоянието на ИТ подизпълнителските компании на Балканския полуостров, документира стратегическите им цели  и потенциалните бариери за растеж. Резултатите сочат, че по-голяма част от бизнесите възнамеряват да наемат повече хора тази година и да инвестират в нови технологии и обучение на персонала.

Освен това, повече от половината (58%) фирми съобщават, че клиентите взимат решения по-предпазливо отколкото през миналата година, а над една трета (39%) заявяват, че клиентите им са направили неочаквани съкращения в областта на ИТ аутсорсинга.

Въпреки тези предизвикателства, перспективите са положителни. „На Балканите няма страх от рецесия. Бизнес възможностите тази година изглеждат обещаващи и въпреки глобалната ситуация, находчивите бизнеси инвестират в предизвикателен пазар и бъдеще”, коментира главният изпълнителен директор на East – Тимо Райло.

В изследването са участвали 36 компании, балкански доставчици на ИТ услуги, като 40% от тях са от България, 17% от Румъния, 17% от Сърбия, а 22% от други страни от региона. Според проучването, скандинавските страни са третият най-голям пазар на компаниите за ИТ услуги от Балканите.

Коментар