„Соларната престъпност“ набира скорост

Фотоволтаиците вече са в радара на вниманието на организираните групи за кражби
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато полицията в Обединеното кралство посещава адрес в Стафордшир, за който подозира, че укрива слънчеви панели, откраднати от обект в Уорчестършър през 2019 г., намира там не само 13 скрити модула, но и документи, показващи планираните доставки до Мадрид – за препродажба. Международният маршрут загатва за добре организирана нелегална дейност. Модулите са откраднати от соларна ферма на местната ВиК компания Severn Trent.

Полицията в Обединеното кралство говори за ръст от 93% в броя на престъпленията, свързани със слънчева енергия, в краткия период от 2021 г. до 2022 г. Но драмата на Острова далеч не е уникална. Над 5000 „големи“ кражби на соларна енергия се случват всяка година в Европа, отчита специализираната фирма за сигурност на фотоволтаични централи Viamon пред секторното издание PV Magazine. От тези 5000 случая повече от 400 са само в Германия. В Южна Италия, казва управляващият директор на Viamon – Оливър Стреке, нивото на слънчевата престъпност е 10 пъти по-високо от средното за Европа.

Кражба на кабели

Всъщност показателно за тенденцията е, че коментарите на Стреке станаха факт по време на събитието Solar Crime Open Day – специализирана конференция, посветена на охраната на фотоволтаични обекти. Самото наличие на такова събитие е показателно. Но конференцията бе организирана от компанията за сигурност на соларни обекти DeterTech и фирмата за управление на активи Schroders – още една показателна подробност. По време на дискусиите стана ясно, че е налице 48% ръст в кражбите на кабели и слънчеви панели от PV обекти между 2021 г. и 2022 г.

Говорителите на събитието, проведено в Телфорд, в западната част на Англия, призоваха собствениците на соларни обекти да докладват за всички случаи на кражби на фотоволтаични елементи, независимо колко малки са. Стреке казва, че европейските PV кражби обикновено причиняват щети в размер на 60 000 евро годишно, когато се вземат предвид ремонтите и загубата на бизнес.

„Слънчевата престъпност се увеличава“, казва Рейчъл Оукли, директор на криминалното разузнаване в DeterTech, официално известна като SmartWater Group благодарение на технологията си за маркиране на продукти. „Кабелите обикновено са медни и са предназначени за скрап. Цената на медта отново расте, което я прави по-привлекателна за престъпниците. Те започват да наблюдават слънчеви ферми и знаят, че има мед в кабелите и слънчеви панели там“.

Цената на медта достигна рекордните 7500 британски лири за тон през февруари. Анализаторите очакват тя да надскочи 10 000 британски лири за тон в рамките на една година. Ето защо кражбата на кабели е голям бизнес. Стреке съобщава, че организираните банди могат да ограбят повече от 30 км. мед по време на петчасов нощен набег.

„Имахме случаи, при които девет пълни трансформаторни станции бяха демонтирани за една нощ и медта бе ограбена“, казва той.

Оукли казва, че организираните престъпни групи планират своите престъпления като същински бизнес. „Те имат много ясна представа какво ще откраднат, често имат „разузнаване“, за да видят входните точки, знаят какви инструменти ще използват и как ще влязат и излязат от обекта най-бързо. Те имат и добре планиран маршрут за скриване на придобивката“.

Стотици панели за нощ

Що се касае до самите соларни инсталации, данните на Viamon сочат, че организираните нападатели обикновено задигат от 100 панела до 300 слънчеви панела с един „рейд“. В един от случаите на регистрираните престъпления крадците са задигнали повече от 15 000 панела – 5 MW производствен капацитет – само за един уикенд. „Това е организирана престъпност с голяма логистика“, казват анализаторите.

Що се касае до крайните дестинации на кабелите и панелите, кабелите най-често се озовават в пунктовете за скрап. Понякога крадците имат техниката и средствата да надробят медта, за да я предадат „гранулирана“. Самите соларни панели в повечето случаи заминават по добре организирани маршрути до далечни дестинации. Така например едно от засечените трасета води чак до Нигерия, разкрива специалистите. Полицейските служби не пропуснаха да споменат, че в случая са намесени и „източноевропейски банди“.

Има и единични случаи на кражби, при които крадците са, изглежда, по-скоро опортюнисти. Това са дребни и непланирани кражби с малък мащаб. Причината за нарастването им е същата, която води до бум и на другите видове дребна престъпност – икономическата обстановка в глобелан план.

Докладване на инциденти

Търговските организации подчертават необходимостта всеки пострадал от кражба на соларни системи да докладва за инцидента, дори случката да изглежда тривиална. Никое нападение не е твърде малко, та да бъде пренебрегнато.

Нещо повече – дребните инциденти често са предвестник на по-големи. Леко срязване на тел може да означава план за криминално действие по-късно, предупреждават специалистите. 61% от жертвите на кражби на системи за слънчева енергия впоследствие стават жертви повторно.

Бум на технологиите за соларна сигурност

Както може да се очаква в подобна ситуация, тенденциите водят до бум на развитието на технологии за сигурност на фотоволтаичните обекти. Така, както внезапното процъфтяване на дрон-индустрията светкавично породи избуяване на анти-дрон технологиите, така и соларната престъпност поражда рязък скок в предлагането на решения за защита на фотоволтаични ферми.

Технологиите варират от относително стандартни системи със сензори и датчици или камери за видеонаблюдение и достигат до сложни решения за „невидимо“ маркиране на фотоволтаиците. Именно тази технология в крайна сметка помага за намирането на откраднатите соларни модули на Severn Trent в Англия.

Уредите имат печат с „мастило“ от редкоземни химикали, невидимо с невъоръжено око, което свети в зелено, когато бъде осветено с UV светлина. Всяка партида соларни панели на фирмата има уникален „химически“ подпис. Той позволява да се идентифицира кои панели на кое място са инсталирани. Благодарение на невидимите печати е налице „100% осъдителни присъди в съдебните разследвания“, където е намесена технологията.

Коментари по темата: „„Соларната престъпност“ набира скорост”

добавете коментар...

  1. Въпрос

    Ти вода плащаш ли?

  2. Надя

    Дабе,а инвестицията за инсталацията да не би да е подарък от някой-си?

  3. Д.Димитров

    Ха ха, за всяко действие има противодействие! Всички действия и противодействия са дело на заможните! За кокошка няма прошка – за милиони няма закони! Ние с “едната ръка произвеждаме, а с другата крадем…

  4. и пак имаше,нали

    човек и добре да живее-краде,това е в семето на българина,и тези,които са го осеменили.

  5. Хлебар

    Лельо, чакам да ми подариш ел.енергия от слънчевата ти централа!

  6. Фофу

    Да, извода е, че скоро ще очакваме поток от европейски емигранти към Русия, че там не се краде.
    Или това не трябваше да го казам, за Русия или се точат лиги и пеат химни или нищо.

  7. Леля Пена

    Слънцето грее безплатно за всички следва и енергията да е безплатна Грях е да караш някой да ти плаща за това което ти не си произвел

  8. Евмолпеец

    При Тошо Галошо важеше принципът “Моето си мое, чуждото е общо”. Крадеше се на поразия.

  9. Anonymous

    Да съгласен съм.С тази идея.

  10. А...

    Много глупава логика.Хаха

  11. King Charles

    Един истински британец краде до последния си дъх,лъже още щом проговори и определя честността като престъпление!

  12. Фифи

    Много британци имат имоти в Испания и кой краде соларите за Испания британци с имоти в испания

  13. Time to die

    Няма частна собственост при социализъм. По кого ще стреляш – по партийните секретари ли? Те стрелят по нас. Всичко това е нормално. Спомнете си какво беше през социализЪма в България. Е.., сега всичко това се завръща.

  14. Фифи фирма

    Много британци имат имоти във Испания кой ги краде соларите същите британци с имоти в испания

  15. Фифи

    Много британци имат имоти във Испания кой ги краде соларите същите британци с имоти в испания

  16. .

    ами щом някои си затварят очите за нелегални емигранти, то е предвидимо че, други ще ги запрягат в нелегални дейности.
    освен заможнити другите трудно би се справили с тия и подобни набези.
    успехът е, не да можеш да хванеш престъпниците, а да предотвратиш престъпността с политики за гражданите си с достоен начин на живот, в който да не може да им мине през ума никакви тарикатщини .

  17. dedal

    Защото Европа не зачита апаратната собственост. Европа трябва да развели да стреляш по всичко което мърда в твоята собственост и то без предупреждение.

Коментар