OLED дисплей се разтяга два пъти, без да губи ефективност

Разтегливите дисплеи могат да се използват по всякакви начини
(снимка: Pritzker School of Molecular Engineering / YouTube)

Иновациите в дисплеите с органични светодиоди обещават интересни и перспективни приложения. В нова разработка американски изследователи са създали OLED дисплей, който може да се разтяга два пъти, без да губи ефективността си.

Гъвкавите дисплеи се използват все по-често в електрониката, но изследователите от училището по молекулярно инженерство Pritzker на Чикагския университет възнамеряват да отидат по-далеч. Те създават не просто гъвкав дисплей, а тънък модел, който може да бъде разтегнат два пъти в процеса на работа, съобщи Tom’s Hardware.

Разтегливите дисплеи могат да се използват по всякакви начини. По-специално, в носимата електроника и сензорите за наблюдение на здравето, оборудвани с екрани с променлива геометрия. Според университетския блог, именно създаването на разтегливи OLED дисплеи е била целта на учените от самото начало – често такива екрани се появяват в други изследвания.

Наличните в момента на пазара гъвкави дисплеи не осигуряват необходимата разтегливост. Изследването на учените от Pritzker се основава на факта, че разтегливите материали често се състоят от “дълги” полимери с гъвкави молекулни вериги. Стъпвайки на познанията за разтегливостта на различни материали и електролуминесценцията, изследователите разработват основата за по-нататъшно създаване на OLED дисплеи с необичайни характеристики чрез изчисляване на вероятната еластичност на получените електролуминесцентни полимери.

В крайна сметка е избран оптималният материал за “термично активирана забавена флуоресценция” (TADF). Новата разработка ще се конкурира със съществуващите комерсиални OLED технологии.

Според учените, дори когато са разтегнати до 100%, TADF полимерите запазват ефективността си на излъчване на светлина. Външната квантова ефективност (EQE) е 10%, повече от два пъти по-висока от разтегливите OLED дисплеи от предишно поколение.

Екипът зад тази нова разработка включва изследователи, които преди това са участвали в създаването на невроморфни изчислителни чипове – също с възможност за огъване и разтягане. Иновацията отваря пътя за създаване на разширяеми версии на всички електронни компоненти, а разтегателните дисплеи, в частност, са решителна стъпка в тази посока.

Разработчиците планират да добавят повече цветове към разтегливите дисплеи, да подобрят тяхната енергийна ефективност и други характеристики. В крайна сметка, подобренията трябва да осигурят на разтегливите дисплеи качествата, които вече притежават съществуващите комерсиални OLED технологии.

Коментар