Изкуствен интелект имитира групов чат

Езиковите AI модели вече умело имитират разговорите между приятели
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект може да има всевъзможни роли и това едва ли е изненада. Не само добре финансирани изследователски екипи към големите корпорации, но и ентусиасти се впуснаха в AI предизвикателството, сътворявайки все по-чудновати истории.

ИТ специалистът Изи Милър от САЩ се нуждаеше от 500 000 архивирани iMessages съобщения, за да обучи езиков AI модел да възпроизвежда реалистични диалози с приятелите му в групов чат. Моделът добре е запомнил подробностите от живота на събеседниците и удивително лесно имитира техния начин на общуване, отбелязва The Verge в публикация за необичайния експеримент.

Груповите чатове с приятели, колеги, жители на една и съща къща или членове на един и същ спортен клуб вече са повсеместни. Използвайки технология, подобна на тази в Bing Chat и ChatGPT, Милър създал работещ клонинг за чат с петте си най-добри приятели. Това, по думите му, се оказва лесно изпълнимо с използване на модерна технология – за няколко почивни дни и стотина долара.

Според експерта, изненадващо е не само, че AI моделът е научил начина, по който хората общуват, но и кои са те всъщност, с кого се срещат, с кого са ходили на училище и къде са живели.

Разбира се, не всеки ще може да създаде такъв клонинг, тъй като Милър е ИТ експерт, работещ върху собствения си стартъп Hex, също свързан с AI технологиите. Въпреки това, за опитен специалист в тази област подобна разработка няма да е трудна.

Самият Милър използва големия езиков модел LLaMA на Meta, който изтече в мрежата. Според него, въпросният AI модел приблизително съответства на възможностите на GPT-3 на OpenAI. За да обучи модела, Милър изтеглил 500 000 съобщения от iMessage и позволил на AI да копира поведението на всички участници в груповия чат.

ИТ експертът смята, че преди две или три години на група университетски изследователи би отнело месеци, за да реализират такъв проект, а сега един човек го управлява само за няколко дни.

Имитацията на групов чат с AI е неразличима от истинската кореспонденция
(екранна снимка: Изи Милър)

Системата обаче все още не е перфектна. Понякога разликата между личностите на участниците е замъглена, а самият AI модел няма усещане за време и често се обърква в събитията от миналото и настоящето.

Така например, бившите приятелки на участниците в чата се наричат ​​​​настоящи, а това, което по-често се споменава в кореспонденцията, се счита за по-истинско. По-конкретно, клонингите се държат така, сякаш все още са в колеж – тогава приятелите общуват най-много.

Според Милър, моделът „мисли”, че все още е 2017 г., а участниците в чата са на малко повече от 20 години. Това придава носталгично звучене на диалога, тъй като моделът наподобява „портал към миналото”.

Технологиите обаче не трябва да се подценяват – съдейки по новините, ботовете са способни да влияят на настроението и действията на потребителите и ще играят все по-голяма роля в живота на хората. Някои експерти предупреждават, че технологичните гиганти биха могли да създадат цифрови копия на хора, които да се продават на потенциални работодатели за виртуални интервюта или дори на полицията.

Освен това много експерти от различни индустрии се опасяват, че AI ще увеличи още повече самотата на хората. Самият Милър обаче вярва, че неговият проект е само забавно допълнение към реалния живот и приятелите ще се срещнат лично в близко бъдеще, въпреки че работата ги е разпръснала из Съединените щати.

Коментар