ICANN осъжда практиката на DNS пренасочване

ICANN – организацията, отговорна за управлението на интернет домейните и политиките в тази област, разкритикува често срещаната практика на пренасочване на трафика при грешно изписан уеб-адрес.

Става дума за случая, когато уеб-потребителят е изписал желания от него уеб-адрес погрешно, но вместо да получи съобщение за грешка (в стил “такава уеб-страница не съществува”), той внезапно се озовава на портал или уеб-страница, съвсем различна от тази, която търси (например за продажба на домейн-имена и др.).

ICANN определя въпросната практика като опасна, която може да “дестабилизира” интернет, предаде Internet news. Пренасочването към страници на трети страни носи много рискове, предупреждава организацията.

Представители на организацията, управляваща домейните, посочиха, че сайтовете, към които потребителите биват пренасочвани в такива случаи, често биват обект на атака от страна на злонамерени хакери, които търсят начин да канализират възможно най-голям обем трафик към своите сървъри за разпространяване на зловреден код. Този проблем се “подклажда” от текущата практика на пренасочване при грешни заявки.

Още по-лошо става, ако се стигне до изпращане на чувствителна лична информация при такова пренасочване. Най-сложна е ситуацията тогава, когато подобен казус засяга комуникация между различни държави, които са обект на различни законови регулации. Тогава може да има тежки последствия и за потребителите, и за регистраторите.

С това ICANN аргументира виждането си за пренасочването като дестабилизираща практика и призова за нейното прекратяване.

Коментар