Правен вакуум застрашава облачните услуги в САЩ и Европа

Доставчиците на облачни услуги се сблъскват с правна несигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft предупреди, че нейните облачни услуги могат да станат жертва на правен вакуум, поради липсата на закони за регулиране на трансатлантическия трансфер на данни между Европа и САЩ. По същите съображения Meta заплаши да оттегли услугите си от Европейския съюз. По-късно обаче компанията на Зукърбърг отрече твърденията си.

За първи път компаниите се сблъскаха с правна несигурност през 2020 г., когато пактът Privacy Shield, който регулира трансатлантическия трансфер на информация между ЕС и САЩ, беше блокиран, поради опасения на европейците от възможен достъп на американските служби до личните данни на жители на ЕС.

В неотдавнашния си тримесечен доклад Microsoft заяви, че развитието на облачните услуги по света все повече се основава на трансграничното движение на данни и липсата на правни разпоредби в тази област може да доведе до блокиране на тяхното прехвърляне, отбелязва Блумбърг.

През декември европейските регулатори направиха важна стъпка към разрешаване на проблем, който заплашваше трансатлантическото сътрудничество в областта на предаването на данни. След няколко месеца преговори те получиха гаранции от американските власти, че данните на европейците ще бъдат в безопасност отвъд Атлантика.

Предварително споразумение по този въпрос беше постигнато през пролетта на 2022 г. Новото споразумение обаче все още трябва да бъде ратифицирано от европейските парламентаристи и регулаторите на ЕС – очаква се зелена светлина да бъде дадена преди края на тази година.

Предупреждението от Microsoft дойде, след като компанията отчете печалби за последното тримесечие, които са по-високи от очакваните, подхранвани от търсенето на корпоративни облачни услуги и развитието на AI системи.

Липсата на правна рамка за трансфер на данни не е единственият проблем на Microsoft. Британският регулатор наскоро блокира сделката по придобиване на Activision Blizzard от софтуерния гигант.

Коментар