Прозорци на жп гара в Япония генерират електричество

Тези прозорци са способни да произвеждат електричество от слънчевата енергия
(снимка: Eneos)

Прозорци за генериране на електричество от слънчевата енергия ще бъдат монтирани на една от железопътните гари в Япония. Забележително е, че прозорците ще останат прозрачни.

Най-големият производител на стъкло в Япония, консорциумът Nippon Sheet Glass (NSG) с участието на петролната компания Eneos, е на път да започне тестове в реални условия на фотоволтаични прозорци. Те ще пропускат видима светлина, но ще улавят инфрачервени и ултравиолетови дължини на вълните, за да ги превърнат в електрически ток.

Сградата ще получава „зелено” електричество и значително ще намали емисиите на парникови газове по време на експлоатацията ѝ, съобщи за иновацията специализираното издание PV Magazine.

NSG произвежда фотоволтаично стъкло, използвайки технология, разработена от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Мичиганския държавен университет (MSU). През 2011 г. беше създадена компанията Ubiquitous Energy, за да наложи разработката на пазара.

Към днешна дата са реализирани няколко пилотни проекта, базирани на фотоволтаични стъкла на Ubiquitous Energy. Проектът, стартиран от NSG в Япония, вероятно ще се превърне в най-големия от тях.

Остъкляване с прозрачни фотоволтаични панели ще бъде направено на жп гарата Takanawa Gateway Station в Токио. Фотоволтаичните прозорци ще се монтират за период от два месеца, но ако се представят добре, могат да работят и по-дълго.

Прозорците ще прехвърлят генерираното електричество към батерии и по-нататък през интерфейс към рамата. Те ще имат вградени сензори за светлина, температура и скорост на вятъра, което ще позволи внедряване на интелигентен контрол на вътрешния климат, когато системата от фотоволтаични прозорци със сензори е свързана към локалната отоплителна/климатична система.

Проектите за остъкляване на прозорци на сгради и фасади с изцяло прозрачни или декоративни фотоволтаични панели все още се броят на пръстите на едната ръка. Най-големият от тях е на висока сграда в Австралия, чиято фасада ще бъде изцяло покрита с фотоволтаични панели. Проектът на NSG е много по-скромен, но по-лесен за изпълнение и анализ.

Коментар