Eлектроенергията във Финландия достигна отрицателни цени

Финландия успя да премине от недостиг на електроенергия към излишък за няколко месеца
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата сряда енергийният сектор във Финландия се изправи пред необичаен проблем – излишък от “чиста” електроенергия, чиято цена стана отрицателна. Този факт е забележителен и с това, че значителна част от Европа продължава да се бори с енергийната криза.

Средната цена на електроенергията през деня в сряда е била “малко” под нулата, съобщи Юка Руусунен, главен изпълнителен директор на мрежовия оператор Fingrid, пред финландската обществена телевизия Yle.

На практика, разбира се, никой няма да превежда пари на обикновените граждани за потребление на електроенергия – хората плащат по договорени тарифи, а не по пазарни цени. Спадът в цената е причинен от неочакван излишък от възобновяема енергия, както и от факта, че на фона на ситуацията в Украйна потреблението на енергия във Финландия намаля.

Скандинавската страна успя да премине от недостиг на електроенергия към излишък за няколко месеца: миналата зима енергетиците призоваха гражданите да следят потреблението на електроенергия, но сега те обмислят ограничаване на нейното производство, отбелязва Business Insider.

Първоначално енергийната криза възникна заради забраната за руски енергоносители, но през април беше пусната в експлоатация АЕЦ Олкилуото-3, поради което електроенергията във Финландия падна до €60,55 за 1 MWh, въпреки че през декември струваше €245,98.

Финландия има за цел да стане въглеродно неутрална до 2035 г. и активно прилага решения за възобновяема енергия – до 2027 г. основният източник на електроенергия трябва да e вятърът.

Друга причина за отрицателните цени на електроенергията са наводненията в скандинавските страни, в резултат на които водноелектрическите централи започнаха да работят с претоварване.

Но тази аномалия създава осезаем дискомфорт за енергийния сектор: операторите няма да могат да работят нормално, ако цената на електроенергията е под цената на нейното производство. „Продукцията, която е нерентабилна на такива цени, обикновено се отстранява от пазара“, коментира Руусунен.

Хидроенергията не може да бъде „забавена“ или „изключена“, така че други източници, включително атомни електроцентрали, ще трябва да намалят производството, за да не губят пари от това. Но обикновените граждани вече ще могат свободно да използват колкото искат енергия, заключи шефът на Fingrid.

Коментар