Квантовите компютри ще решават комерсиални задачи след три години

Напредъкът на IBM в квантовите компютри дава основание за оптимистични прогнози
(снимка: IBM)

Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна се ангажира с оптимистична прогноза за квантовите компютри. В интервю за Nikkei Asian Review той заяви, че след три до пет години квантовите компютри ще намерят комерсиални приложения. За това са достатъчни системи с 4000 до 10 000 кубита.

Междувременно IBM съобщи, че започва сътрудничество с Токийския университет и Чикагския университет за създаване на квантов компютър със 100 000 кубита в рамките на десет години. Този проект включва инвестиция от IBM в размер на 100 млн. долара.

Шефът на компанията е убеден, че партньорите по проекта ще вървят напред стъпка по стъпка, докато квантовите системи позволят решаване на проблеми, които са твърде сложни или скъпи за конвенционалните суперкомпютри. Възможностите на квантовите компютри с 4000 или 10 000 кубита ще бъдат достатъчни за решаване на проблеми в комерсиалния пазарен сегмент.

Арвинд Кришна не се съмнява, че Япония разполага с необходимите специалисти по квантови изчисления. Според него, малцина осъзнават колко са напреднали японските специалисти в тази област.

Мениджърът на IBM вярва също, че инициативата на консорциума Rapidus за овладяване на производството на 2-нм продукти в Япония до 2027 г. може да бъде успешна, тъй като сега има много японски инженери по света, които са експерти в областта на литографията, и изпълнението на такъв проект ще ги стимулира да се върнат в страната.

„Япония е едно от малкото места на планетата, където правителството на САЩ би ни позволило да разработим тази много напреднала 2-нм технология, защото има споразумения в сферата на отбрана между двете страни“, обясни Кришна. Според него, успехът на инициативата Rapidus ще позволи на IBM да разшири сътрудничеството си с японски партньори в бъдеще.

Коментар