Япония експериментира с пренос на електричество от Космоса до Земята

Япония тества предаване на електричество от сателити до наземни станции
(снимка: Kyoto University)

Няколко страни са ангажирани с проекти за пренос на електроенергия от космоса до Земята, включително Китай, САЩ и Русия, като скоро към тях може да се присъедини и ЕС. На свой ред Япония планира да проведе пореден експеримент през 2025 г.

В рамките на експеримента учените от Япония ще се опитат да изпратят електричество от сателити до приемни наземни станции, съобщи Nikkei Asian Review. По-рано бяха проведени изследвания в тази област от екип начело с бившия президент на университета в Киото – Хироши Мацумото, който през 80-те години на миналия век за първи път в света прехвърли енергия с помощта на микровълни в космоса.

В по-ново време, през 2009 г. учени от университета в Киото успяха да предадат енергия от дирижабъл на височина 30 метра до мобилен телефон на потребител на Земята с помощта на микровълни. През същата година стартира проект, посветен на тази технология, ръководен от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония и с участието на индустриални компании и висши учебни заведения.

През 2015 г. японски учени проведоха успешни експерименти за предаване на микровълнова енергия на 50 метра хоризонтално, а три години по-късно – вертикално, на същото разстояние. В бъдеще предстоят опити за предаване на енергия във вертикална посока на разстояние от 1 до 5 км.

Други страни също насърчават подобни проекти за по-нататъшно комерсиализиране на предаването на енергия от космоса. Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ и Калифорнийският технологичен институт изпълняват мащабни проекти в тази област, а в Китай се изгражда наземна станция за получаване на високоенергийно микровълново лъчение от орбита по проект на университета Чунцин.

Правителството на Китай реши да ускори с две години стартирането на експерименти с пренос на енергия от орбита – насрочвайки изпълнението им за 2028 г. вместо планираната по-рано 2030 г.

Коментар