Нов рекорд за ефективност на перовскитна слънчева клетка

Тандемна перовскитна слънчева клетка достигна рекордна ефективност от 29%
(снимка: Университет Нанкин)

Китайски учени постигнаха рекордна ефективност за тандемни перовскитни слънчеви клетки, оценена на 29%. По-късно тази година ще започне серийното производство на такива клетки.

Постижението, за което съобщава South China Morning Post, е дело на изследователи от университета в Нанкин – те са създали най-ефективната слънчева клетка в света от два слоя перовскит. Обнадеждаващо е, че вече има компания, която ще започне масово производство на такива перовскитни слънчеви клетки още през септември тази година.

Китайските изследователи счупиха собствения си рекорд, поставен миналия юни. Тогава ефективността на тандемната перовскитна клетка достигна 28%. През годината групата подобри резултата и сега твърди, че постига най-високата ефективност в света за този тип клетки – на ниво от 29%.

Трябва да се има предвид, че тандемните клетки, направени от перовскит и силиций, показват по-добри резултати. По последни данни, тяхната ефективност достига 33,2%. Въпреки това тандемните клетки, направени само от два перовскитни филма, свързани помежду си, са по-перспективни спрямо останалите варианти.

Перовскитът се очертава като по-евтин от силиция при масово производтство. Китайците очакват да намалят цената на перовскитните слънчеви клетки наполовина, в сравнение със силициевите. В допълнение, перовскитните клетки могат да бъдат произведени с помощта на мастилено-струйна технология и направени много тънки, което ще позволи нанасяне на филм върху повърхност с почти всякаква кривина.

За да постигнат рекордна ефективност за тандемна клетка само от перовскит, учените са оптимизирали междинния слой, който трябва да е възможно най-прозрачен и да има най-висока проводимост за електрони. Горният слой перовскит в тандема е избран да абсорбира по-къси дължини на вълната на слънчевата светлина, докато долният слой абсорбира по-дълги дължини.

Симулациите за дълготрайност показват, че новите клетки запазват 90% от първоначалната ефективност след 600 часа непрекъснато излагане на слънчева светлина.

За комерсиално насърчаване на разработката учените са създали стартъпа Renshine Solar. Компанията вече е подписала споразумение за съвместен индустриален проект с правителството на град Чаншу в провинция Дзянсу и е изградила производствена линия, която до септември тази година трябва да достигне годишен капацитет от 150 MW.

Коментари по темата: „Нов рекорд за ефективност на перовскитна слънчева клетка”

добавете коментар...

  1. Валери

    Здравейте, Сфера, клетките с две лица и оптични(nm?/?!) слоеве между тях. Всичко добро.

Коментар