САЩ ще свържат всеки американец към широколентов интернет

До 2030 г. всички американци ще имат широколентов интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на САЩ обяви, че заделя 40 милиарда долара за свързване на всеки американец с широколентов интернет. Инвестицията е заложена в нов закон, подкрепен от двете основни партии в страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън предприема по-нататъшни стъпки за осигуряване на широколентов интернет за хората във вътрешността на Америка. Според публикация на The ​​Verge, мерките са предвидени в приетия закон за инфраструктурните инвестиции и заетостта. За тези цели са отделени над 40 милиарда долара.

Подкрепен и от двете водещи партии в САЩ, законът предвижда разпределяне на средства за развитие на високоскоростна интернет инфраструктура на отделни щати, всеки от които ще получи определена сума пари, но не по-малко от $100 милиона.

Администрацията на Байдън възнамерява да свърже всички американци с широколентов интернет до 2030 г. Решенията за отпускане на средства бяха взети в понеделник въз основа на наскоро актуализирани карти на широколентовото покритие. Сега те включват повече от милион нови места.

В Белия дом планът се сравнява с проекта на Франклин Рузвелт, който навремето осъществи селската електрификация на Съединените щати (Rural Electrification Act). Твърди се, че новият проект ще донесе инвестиции, работни места и нови възможности директно за работническата и средната класа.

Очаква се отделните щати да представят свои собствени планове за разпределение до декември, а Националната администрация по телекомуникации и информация (NTIA) към Министерството на търговията планира да одобри тези планове до началото на следващата пролет, когато 20% от средствата ще бъдат разпределени. До края на 2025 г. поне 80% от парите трябва да бъдат разпределени. Белият дом ще определи колко ще получи всеки щат.

По-рано този месец NTIA обяви 930 милиона долара финансиране за 35 проекта за широколентов достъп, известни като „средна миля” – за свързване на големи оптични мрежи с по-малки локални мрежи, които от своя страна осигуряват интернет свързаност на домакинствата.

Очакваше се американските власти да инвестират над 90 милиарда долара в развитието на широколентов интернет в селските райони, но сумата беше намалена повече от половината. Освен това Законът за „пандемията” от 2021 г. отпусна повече от 25 милиарда долара за изграждане на широколентова инфраструктура и субсидиране на разходите за свързани устройства за хора с ниски доходи.

Според NTIA, програмата „средна миля” е ускорила изграждането на универсална свързаност в САЩ. Тя ще осигури широколентов достъп до локални мрежи и ще намали разходите за изпълнение на местни проекти в бъдеще.

Коментари по темата: „САЩ ще свържат всеки американец към широколентов интернет”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Все по нещо трябва да си приличат с руските потребители.

  2. Юзер

    Освен да гледат риалити шоу и много порно канали друго няма какво да правят американските потребители.

Коментар