Полагат най-дългия подводен кабел за интернет в Средиземно море

Трасето на най-дългия подводен оптичен кабел за интернет в Средиземно море
(източник: Medusa)

Консорциум от компаниите Alcatel Submarine Networks (ASN), Elettra Tlc, Medusa и Orange обяви началото на проекта Medusa за полагане на подводен интернет кабел с голям капацитет, свързващ Европа и Северна Африка.

Общата дължина на подводното оптично трасе ще надхвърли 8700 км, което го прави най-дългото в Средиземно море. Medusa ще свърже Мароко, Португалия, Испания, Франция, Алжир, Тунис, Италия, Гърция, Кипър и Египет.

Реализацията на амбициозния проект ще даде възможност за формиране на нови връзки в направленията Север-Юг и Изток-Запад, отбелязва Datacenter Dynamics.

Конфигурацията на Medusa предвижда използване на 24 двойки оптични влакна (Open Cable). Минималната пропускателна способност ще бъде 20 Tbps на чифт.

Elettra Tlc вече започна проучвателни работи, а производството и инсталирането на оборудването е планирано за 2024-2025 г. Предвижда се линията да бъде пусната в експлоатация през четвъртото тримесечие на 2025 г.

Подсистемата Via Tunisia, част от кабела Medusa, която свързва Франция и Тунис, се финансира от Европейския съюз по програмата CEF. Операторът Orange ще осигури наземни точки за връзка във Франция, Тунис и Мароко.

Очаква се Medusa да създаде безпрецедентни възможности за сътрудничество, иновации и икономическо развитие в Средиземноморието. Освен това новата линия ще помогне за преодоляване на цифровото разделение. Изграждането на Medusa като цяло се финансира от AFR-IX Telecom, Orange и Европейския съюз.

Коментар