Как изкуственият интелект ще повлияе на заетостта?

Задава се глад за таланти с умения за боравене с AI (снимка: CC0 Public Domain)

Какво ще работим след 10, 15 или 20 години е тема, която кара децата да мечтаят, но на фона на динамичното развитие на изкуствения интелект мнозина от реално работещите нямат време за мечти. Все повече хора се изправят пред въпроса дали ще загубят работата си заради AI. Но най-новите данни сочат, че нарастващ брой компании се стремят да наемат хора, чиито умения отговарят на нуждите им от AI.

Докладът за бъдещето на работните места на Световния икономически форум за 2023 г. установи, че се очаква AI да бъде възприет от близо 75% от анкетираните компании. 50% от организациите очакват той да създаде растеж на работните места.

В тази обстановка фирмите вече се ориентират към търсенето на кадри, които имат познания за боравене с изкуствен разум. Позициите, които се отличават с най-бърз растеж, са свързани именно с технологиите, цифровизацията и устойчивостта.

Специалистите по изкуствен интелект и машинно самообучение са най-динамично растящите позиции. В топ 10 на бързо развиващите се умения попадат AI и „големите данни“. Измежду приоритетите на компаниите, когато става дума за обучение на фирмените кадри за нови умения в рамките на следващите пет години, начело стои обучението на работниците за използване на AI и големите данни.

Сфери с висок растеж

Очаква се AI да създаде 133 милиона нови работни места в световен мащаб. Има няколко роли, свързани с ИИ, които стават все по-популярни.

Област, която преживява бърз растеж, е управлението на данни. Позициите за специалисти по данни в глобален мащаб са се увеличили с 80% от 2015 г. насам. Свободните работни места за специалисти по данни са се умножили със 110% на годишна база. Вакантните места за инженери по данните са нараснали с 86% за година.

Търсенето на професионални умения в областта на изкуствения интелект се увеличава в почти всеки сектор, според „Институт за изкуствен интелект, ориентиран към човека“. Той казва, че възможностите на AI, които най-вероятно ще намерят място в бизнеса, включват роботизирана автоматизация на процеси (39%), компютърно зрение (34%), разбиране на текст на естествен език (33%) и виртуални агенти (33%).

Най-често прилаганият сценарий за използване на AI през 2022 г. е оптимизирането на дейностите на услугите (24%), следван от създаването на нови продукти, базирани на AI (20%), сегментиране на клиентите (19%), анализ на обслужване на клиенти (19%) и нови подобрения на продуктите на база AI (19%).

Възможности за квалификация

Като се има предвид обхватът на AI, работните места, свързани с тази бързо разрастваща се област, могат да бъдат най-разнообразни, предлагайки на работещите хора набор от възможности за повишаване на уменията или преквалификация.

AI може да влезе в действие в обслужването на клиенти – например чрез чатботове; журналистите могат да използват технологии за бързо транскрибиране на база изкуствен интелект; компаниите все повече ще искат учени по данните, които да могат да посочат къде AI би бил полезен за техните продукти.

Когато мислим конкретно за генеративни AI като ChatGPT, можем да си представим инженер по машинно обучение, който изгражда и проектира самообучаващ се AI – това ще е доста обещаваща професионална дейност. Ще има и търсене за AI инженери, които разработват и обучават алгоритмите, позволяващи прилагането и използването на AI. Наред с това глад ще е налице за инженери по данните, които да работят върху инфраструктурата около съхранението и обработката на данни.

Инженерите от света на роботиката също са обект на особен интерес, бидейки част от категорията „AI работни места“. Те могат да работят в редица индустрии, включително производство и медицина. Дейността им ще е свързана както с проектирането на роботи, така и с надзора и усъвършенстването на машините.

Софтуерните инженери също ще са обект на голямо търсене с навлизането на AI в бизнес-дейностите. Разработчиците ще са търсени за проектирането, тестването и поддръжката на софтуерни приложения – те са тези, които са пишат кода, правещ машините „живи“, познават различни езици за програмиране и могат да използват уменията си за всичко – от работа в авиацията до игрите.

Разбира се, учените по данни ще са сред най-търсените също. Те са добри в намирането на модели и тенденции, но също така и в съобщаването на тези разкрития по разбираем начин.

AI ще бъде част от бъдещето на работното място – така че не е изненада, че от маркетинга до правото, здравеопазването и клиентското обслужване – фирмите вече се подготвят за наемането на подходящите хора с умения за боравене с AI.

Коментар