S&T: 15 години технологии за бизнеса и за здравето

Днес своята 15 годишнина отбелязва S&T България – един от най-“старите“, предвид възрастта на българския свободен пазар, системни интегратори в страната. За това време фирмата е превърнала съвременните дигитални технологии в работещи системи за някои от най-интересните и най-важните дейности в ежедневието ни: нейно дело са мониторите за наблюдение на пациенти в болница „Лозенец“, измервателното оборудване на Ръководство въздушно движение, центровете за данни на БТК и Мтел, системата за съхранение на данни в основата на паспортната система на МВР, ехокардиографите в МБАЛ Русе, информационната система на Централния депозитар, информационното оборудване на печатницата на БНБ и много други системи, с които по един или друг начин се „срещаме“ всеки ден, макар понякога да не подозираме за това.

S&T България се появява у нас през 1993 г. като едно от първите представителства на най-голямата австрийска ИТ компания System Integration and Technology Distribution AG, Виена. Именно по онова време фирмата доставя пациентни монитори за МБАЛ „Лозенец“, а взаимоотношенията с клиниката продължават и до днес, посочва Любомир Чолаков, управител на компанията. 

Медицинските технологии са едно от трите ключови направления в работата на системния интегратор, макар мнозина да го познават повече като фирма от ИТ сферата. Така е, защото другите две направления са свързани все с ИТ: бизнес-решения и инфраструктурни решения.

Работата на S&T в сферата на медицината е свързана с партньорството й с Philips Healthcare – един от трите най-големи производителя на медицинска техника. Ехокардиографите в МБАЛ Русе през 2001 г., ултразвуковите системи в МБАЛ „Александровска“ през 2002 г., всички ехокардиографи, пациентни монитори и дефибрилатори на МБАЛ Казанлък и МБАЛ „Св. София“ през 2004 г. са доставени от S&T България. Тя внедрява и кардиографите и ехографите на ВМА през 2005 г., както и мониторната система за сърдечна реанимация в Националната кардиологична клиника в столицата през 2008 г.

Решенията в областта на информационните технологии и най-вече интеграцията им утвърждават фирмата като един от най-добрите системни интегратори у нас. Информационното оборудване на Български пощи (1999 г.), комуникационната инфрструктура на ОББ (2000 г.) и на Мобиком (2002 г.), компютърното и мрежовото оборудване на Прокуратурата на РБ (2005 г.), информационната система на Агенцията по кадастъра (2007 г.) – това са само част от нещата, които фирмата е записала в историята си. Тя е изявен специалист в областта на системите за съхранение на данни и техните модификации. Компанията реализира системите за съхранение на данни в Първа инвестиционна банка (2003 г.), SAN и системи за съхранение в ДФ „Земеделие“ (2006 г.), SAN инфраструктурата на БТК (2005 g.), SAN решенията на МТел (2002 г.) и др. През 2007 г. изгражда уникално решение за непрекъсваемост на бизнеса в БТК на база на висок клас оборудване от EMC. S&T създава инфраструктурата (сървъри, клъстери и др.) за внедряване на билинг системите на БТК (2004) и на EVN България (2007).

През последните няколко години обаче не само инфраструктури и центрове за данни биват поверени в ръцете на хората от S&T. Нарояват се проекти за системи за управление на бизнеса, за управление на човешките ресурси, за билинг, за информационна сигурност. Като примери могат да се посочат системи за информационна сигурност в Райфазенбанк България и ОББ (2008 г.), внедряване на HP Software за управление на услугите в Coca-Cola България (2008), внедряването на SAP решения за управление на бизнеса в Енерсис АД Търговище (2008) и в Gorenje (2007), внедряването на Cognos в Райфайзенбанк (2005), Mecury Business Availability Center в Булбанк (2005).

През 2006 година заедно с Варна Бизнес Сървисиз S&T участва в създаването на първата SAP академия у нас.

Годината на кризата е на път да приключи с добри печалби за S&T България – съизмерими с тези от 2008 година, посочи Любомир Чолаков, управител на S&T България. Изграждане на център за управление на данни в Министерство на здравеопазването, проект в МВР по управление на комуникационната инфраструктура по програма Шенген, внедряване на решение за управление на достъпа и управление на риска от измами в НЗОК – са част от проектите на фирмата. Продължава работата с МТел (системна интеграция на инфраструктурата за нова билинг система) и БТК (развитие на центровете за съхранение на данни). Все по-многобройни стават проектите в ютилитис сектора. Компанията прави технологичната инфраструктура на ВиК Бургас, центровете за съхранение на данни на EVN, системите за контрол на достъпа на E.ON.

Около 55 процента от приходите на S&T България се формират от услуги. Целта на фирамта, както и на цялата група, е през 2010 година услугите да формират над 60% от оборота на компанията.

Пет ключови зони за развитие очертава Любомир Чолаков пред S&T България за идната година. Това са:

  • развитие на компетенции в системите за управление на данни, бекъп, решения за възстановяване при бедствия и аварии;
  • независими консултации за клиентите за ИТ;
  • решения за управление на сигурността и риска;
  • уникални компетенции за интеграция на ERP, мрежи и управление на данни;
  • експертиза за управление на информацията в здравеопазването – от устройства през PACS до дигитален архив.

Коментар