Болниците чакат своята “ИТ революция”

По-малко от 1% от годишния разход на болниците у нас отива за информационни технологии. Средно в Европа този показател е около 4%, съобщи доц. д-р Владимир Пилософ от Националната кардиологична болница (НКБ) на днешния форум “Ефективни софтуерни решения за лечебни заведения и стоматолози”, проведен в софийската УНСБАЛ “Св. Екатерина”.

Опитите за подобряване на ефективността в болниците са обречени на неуспех, ако липсва достъпна информация, сочи доклад на отдела по микроикономически анализи на Министерство на финансите. Болничните информационни системи (БИС) са един от ключовите фактори за изграждане на необходимата база за подобряване на обслужването и намаляване на разходите в лечебните заведения.

На пръсти се броят болниците в страната, в които е внедрена цялостна информационна система, сподели д-р Пилософ. Националната кардиологична болница е една от тях. Скоро след внедряване на БИС Хипократ, разработена от системния интегратор Контракс, ползите започват бързо да надвишават инвестициите и отрицателните ефекти, какъвто например е първоначалното “враждебно” отношение от страна на персонала.

Проучване на ЕС за социално-икономическия ефект от внедряване на информационни системи в болниците, вкл. в Националната кардиологична болница, заключава, че БИС показват убедително своя потенциал.

БИС подпомага работата на целия болничен персонал. 600 от общо 860-те работещи в НКБ ползват системата Хипократ, разкри д-р Пилософ. Решението се базира на архитектура клиент-сървър, а работната среда е Windows. Контракс предлага и терминални решения, които могат значително да намалят разходите за електричество, тъй като консумират до 10 пъти по-малко.

Системният интегратор планира да предложи редица облекчения за болниците, за да насърчи внедряването на системата. Така например, болниците ще могат да изплащат БИС на месечна база, като на практика разходите по системата ще идват от спестяванията в резултат на използването й, съобщи Йордан Йорданов, управител на Контракс.  Неотдавна, компанията обедини усилията си с Гама София – един от първите разработчици на болнични информационни системи в България. Интеграцията на двете решения дава най-всеобхватната БИС, с над 46 модула.

Системата е създадена изцяло с развойните средства на Microsoft, стана ясно на форума. Лекари от цялата страна видяха и демонстрация на възможностите на новата операционна система Windows 7, която, според Огнян Киряков, директор на Microsoft България, увеличава производителността при работа с БИС и същевременно намалява изискванията към хардуерните ресурси.

Належащо в момента е да бъдат дефинирани стандарти за обмен на данни между болниците и органите за управление, изисквания към БИС, а също и критерии за оценка, подчерта д-р Пилософ. Има нужда и от актуализиране на плана за електронно здравеопазване в частта болнични информационни системи. Може да се изиска от болниците поне 2% от годишния им разход да бъде за ИС, предложи специалистът.

Създаването на електронно досие на пациента чрез БИС носи редица ползи: избягва се дублиране на изследвания; обслужването е по-бързо; може да се добави рентгенова снимка към досието; пациентът може по всяко време да поиска пълна справка; автоматично се генерират отчети; и, не на последно място, натрупаната информация е капитал за медицинската наука и практика.

Коментари по темата: „Болниците чакат своята “ИТ революция””

добавете коментар...

  1. Д-р ХаОс

    Пълни глупости!!!Ама пълни-в болницата ползваме Гама и ефекта е нулев защото :1.пишем Документация за НЗОк2.Пишем ИЗ на болния3.Пишем изследвания + картон за статистиката 4.Търсим бланката за клин.пътека.5.Идваред и на компютъра-още 5 мин за въвеждане на данните/и то при обучена сестра/6.После никой не се интересува от въведеното…7.Как мислите ,притова положение ,преглеждам ли болния?

Коментар