Специален QR код ще дава достъп до информация при спешни случаи

Потребителите в Европа трябва да имат бърз достъп до необходимите телефонни номера за спешни ситуации и това е целта на нов проект (снимка: CC0 Public Domain)

Проект за глобална мобилност цели да осигури лесен и бърз достъп на хората до информация за институциите, призвани да им служат, и да получат съдействие в случай на спешност.

Чрез сканиране на специален QR код всеки потребител ще може да получи достъп до номера от първа необходимост в дадена страна директно през мобилния си телефон, без да се налага да търси информация в различни търсачки, като по този начин би могло да се реагира бързо при спешни случаи.

Инициативата идва от неправителствената организация InfoCons, която е известна с активната си роля в защитата на потребителите. Нейният проект Consumers Protection е разработен като част от международната мрежа Consumers International, която цели да предостави прозрачен и лесен достъп до спешни и полезни номера на гражданите във всяка страна, като съчетава технологичните иновации със защитата на потребителите в дигиталната епоха.

InfoSys изтъква, че гражданите на Европа трябва да имат бърз достъп до необходимите телефонни номера за спешни ситуации, сигнализиране на потенциални опасности и получаване на информация относно техните права и защита на потребителите.

„В контекста на глобалната мобилност на гражданите е наложително да има правилен, пряк, бърз, прозрачен и лесен достъп до информация за институциите, които са в услуга на гражданите, за да ги подкрепят в случай на спешност“, заявиха от организацията.

Това виждане е в съответствие с Хартата на Организацията на обединените нации (ООН) и гражданските права, както и с международните и европейски разпоредби за прозрачен достъп до информация и възможност за подаване на жалби.

Международната информационна програма предоставя на всички граждани неограничен достъп до държавни институции за получаване на информация или решаване на проблемите им. Програмата е предназначена както за живущите в дадена страна, така и за гражданите, които преминават транзитно по работа, за посещение или други дейности.

В съответствие с целите на ООН за прозрачност и информация, институциите, организациите и дружествата, които искат да насърчат прозрачния достъп до информация, могат да поставят информационна табела на видими места в зоната за обществен достъп, в която се намират.

Коментар