По пътя към въглеродна неутралност: САЩ извличат СО2 директно от въздуха

Проект на инсталация за директно улавяне на въглероден диоксид от въздуха
(снимка: 1PointFive)

В стремежа си да станат въглеродно-неутрална икономика и да предотвратят климатична катастрофа от глобалното затопляне, причинено – според много учени – от човешката дейност, Съединените щати започват да изграждат инсталации за улавяне на въглероден диоксид директно от въздуха.

Тази седмица администрацията на президента Джо Байдън отпусна 1,2 милиарда долара за изграждане на две от най-големите инсталации в САЩ за директно улавяне на CO2 от въздуха, разположени в щатите Тексас и Луизиана. Това са първите търговски начинания от този вид с бюджетна подкрепа.

На първия етап от експлоатацията инсталациите ще извличат годишно поне 2 милиона тона CO2 от атмосферата. Капацитетът на съоръженията ще се увеличава поетапно, отбелязва Eпgadget в публикация за проектите.

Правителственото финансиране за изграждане на инсталации за директно извличане на въглероден диоксид от въздуха беше одобрено съгласно двупартийния Закон за инвестиции в инфраструктура на САЩ, приет преди две години. Проектите за премахване на CO2 от атмосферата ще получат подкрепа под формата на безвъзмездни средства в размер на $3,5 милиарда.

Част от средствата се използват за научноизследователска и развойна дейност, дизайн и технически проучвания. По тази линия са финансирани около 20 проекта, които са в ранен етап на реализация. Всички те, по един или друг начин, проучват възможността за намаляване на разходите за улавяне на въглероден диоксид от въздуха или продуктите на горенето до цена под 100 долара на тон.

Първите две търговски инсталации за директно извличане на CO2 от въздуха очевидно ще работят на загуба. За да подкрепи подобни инициативи, Министерството на енергетиката на САЩ предостави кредит от 35 милиона долара за емисии.

Съоръжението в Тексас се изгражда от 1PointFive, дъщерно дружество на петролната компания Occidental Petroleum. Досега CarbonCapture в Уайоминг се смяташе за най-големия завод за директно извличане на CO2 от въздуха, който на първия етап ще произвежда до 120 хиляди тона CO2 годишно при цена от най-малко $600 на тон.

Заводите в Тексас и Луизиана ще бъдат стотици пъти по-мощни и ще онагледят усилията за извличане на въглероден диоксид от въздуха. След поредица от разширения, до 2030 г. всеки от тях ще може да улавя до 30 милиона тона CO2.

Заедно с други инициативи за декарбонизиране на икономиката, тези два проекта ще допринесат за постигане на целта САЩ да станат въглеродно неутрална икономика до 2050 г.

Коментари по темата: „По пътя към въглеродна неутралност: САЩ извличат СО2 директно от въздуха”

добавете коментар...

  1. Изглежда

    Като елегантен начин за усвояване на средства – дългосрочно и в гигантски мащаби. Да ти е кеф да те оберат в името на природата.

  2. common sense

    има ли хора дето вярват на тея глупости ?

Коментар