Невероятно, но факт: HDD работят по-икономично от SSD

Твърдите дискове пестят енергия, в сравнение с полупроводниковите дискове
(снимка: CC0 Public Domain)

Класическите твърди дискове (HDD) демонстрират по-добра енергийна ефективност в сравнение с полупроводниковите дискове (SSD), въпреки наличието на механика в тях. Нови проучвания и тестове показват, че разликата може да достигне огромни стойности и то далеч не в полза на по-модерните SSD дискове – те определено се нуждаят от повече електроенергия. Но SSD са по-надеждни и по-бързи, а консумацията на енергия не е най-важният критерий за потребителите при избора на диск.

Заключението, че HDD консумират по-малко енергия по време на работа в сравнение с SSD, публикува Tom’s Hardware, позовавайки се на проучване на Scality, доставчик на системи за съхранение. На пръв поглед това изглежда абсурдно, поради конструктивните особености на устройствата – в SSD има само платка с модули памет и управляваща електроника, докато HDD разполагат с много механични компоненти, които са в постоянно движение.

Проучването на Scality обаче ясно показва, че считаните за морално остарели твърди дискове – по-малко надеждни и подходящи за използване в центрове за данни – са по-енергийно ефективни в сравнение с SSD и следователно по-щадящи околната среда. В зависимост от модела и режима на работа, твърдите дискове могат да консумират до 19% по-малко енергия от SSD. В някои случаи разликата достига 94% в полза на HDD.

В своето изследване Scality тества твърди дискове и SSD с голям капацитет, предназначени за центрове за данни, където работят в режим 24/7. Очевидно компанията не се интересува от устройства за потребителския сегмент, където времето им на работа се измерва в часове на ден.

Scality е тествала няколко модела SSD и HDD. Едно от най-ярките сравнения е „битката“ на Seagate Exos X22 22 TB HDD със скорост на шпиндела 7200 rpm и Micron 6500 ION SSD с капацитет 30,72 TB, базиран на флаш памет QLC. Тестът показва, че дискът на Seagate консумира 34% по-малко енергия в режим на четене от Micron SSD. В режим на запис разликата в полза на HDD е 68%. Резултатите могат да варират в зависимост от капацитета на устройствата, казват експертите.

Резултатите са трудни за асимилиране, предвид всички недостатъци на HDD спрямо SSD, но Scality прилага два убедителни модела за тестване. Първата версия на експеримента включва използване на двата типа дискове в режим на интензивно натоварване с четене – процесът на четене отнема 80% от времето за тестване, а останалите 20% си разделят процесите на запис и неактивност.

Вторият метод е подобен на първия по отношение на проценти. В 10% от времето дисковете са неактивни, други 10% са в режим на четене, а останалите 80% са в режим на запис. И в двата случая твърдият диск е победител по отношение на енергийната ефективност.

Проучването на Scality доказа, че не всичко е загубено за твърдите дискове. Въпреки че пазарът на HDD се сви до три производителя, които отчитат спад в продажбите всяко тримесечие, този бизнес продължава да съществува. Доставчиците са съсредоточили цялото си внимание върху увеличаването на капацитета на твърдите дискове, въпреки че това не е толкова лесно да се направи, в сравнение с SSD.

В края на юли 2023 г. на пазара излязоха дискове Seagate с капацитет над 30 TB. За да постигнат такъв капацитет, Seagate и неговите преки конкуренти Western Digital и Toshiba са принудени да въведат нови технологии за запис, включително нагряване на плочите на мястото на запис до няколкостотин градуса.

Що се отнася до скоростта на устройствата, твърдите дискове нямат какво да противопоставят дори на бюджетните SSD, чиито скорости на четене и запис се измерват със стотици мегабайти в секунда. По отношение на надеждността, SSD дисковете са доказали своето превъзходство – не само в компютрите и лаптопите, но и в облачните услуги.

Ако пренебрегнем тези основни критерии за избор, тогава, според Scality, HDD се представят по-добре при работа с неструктурирани масиви от данни, докато SSD дисковете ще бъдат по-ефективни там, където са необходими минимални закъснения при четене на информация.

Коментари по темата: „Невероятно, но факт: HDD работят по-икономично от SSD”

добавете коментар...

  1. Пука ми

    Въпроса е кое е по-бързо. Боли ме колко е икономично ако го чакам 10 минути да зареди умрелия уиндоус.

  2. Anonymous

    При 20000 хиляди HDD в проекта, по който работя това има значение.

  3. Dpkg

    Да…. Твърдите дискове консумират 2 пъти по-малко, за да вършат 20 пъти по-малко работа… И това се нарича ефективност… Ооокей… Някой много разбиращ го е написал това проучване…

    Единствената полезна работа която може да свърши е за определяне на натоварването на PDU-тата в рака. Но това определено не се нарича ефективност!

    Може да намерите оригиналната статия и да погледнете коментарите там… Не се различават много от моето…

Коментар