Новата точка на присъствие на StormWall в България ще осигури на бизнеса в региона по-добра защита срещу DDoS атаки

„Разполагаме с цялото необходимо оборудване, знания и дългогодишен опит, за да отблъснем и най-сложните атаки”, казва Рамил Хантимиров, CEO на StormWall (снимка: StormWall)

Напоследък се наблюдава увеличаване на броя на DDoS атаките по целия свят и нашият регион не прави изключение. През първата половина на 2023 г. атаките срещу български компании са се увеличили с 34%, сподели в интервю Рамил Хантимиров, главен изпълнителен директор на StormWall. Наскоро компанията отвори нова точка на присъствие в България, за да достави на бизнеса в региона пълен набор от решения за защита от DDoS заплахи.

Г-н Хантимиров, защо решихте да откриете точка на присъствие в България? Дали това се дължеше на нарастващия брой атаки в региона, или имаше и други причини?

Взехме решение да открием нова точка на присъствие в България по няколко причини. На първо място, виждаме голям потенциал за развитие на бизнеса в този регион. Вярваме, че услугите за DDoS защита на StormWall ще бъдат търсени и полезни за компаниите, които работят тук. Решението ни беше повлияно и от исканията на нашите клиенти в България, Турция и Близкия Изток, които искат да сведат до минимум забавянията. За да осигурим на клиентите си по-добра защита, решихме да подобрим свързаността и да увеличим капацитета на мрежата си с нова точка на присъствие в България.

Напоследък наблюдаваме увеличаване на броя на атаките по целия свят и този регион за съжаление не прави изключение. Според нашите анализатори, през първата половина на 2023 г. атаките срещу български компании са се увеличили с 34%, срещу турски компании с 26%, а срещу страни от Близкия Изток със 78%. В такава ситуация стартирането на новата ни точка на присъствие е много актуално.

Каква е основната функционалност на точката за присъствие? Какви задачи ще изпълнява тя?

Постарали сме се да предоставим на компаниите в региона пълен набор от решения за защита от DDoS заплахи. Предлагаме нашите професионални решения за защита на мрежата, уебсайтовете и отделните сървъри от DDoS атаки, както и защитна стена за уеб приложения.

Нашите професионални решения за защита на уебсайтове могат да бъдат полезни както за малки компании, така и за големи корпорации. Те могат да се използват от компании от различни индустрии – финансова, търговия на дребно, развлекателна, телекомуникационна, от публичния сектор и много други.

Нашата услуга за мрежова защита е предназначена предимно за доставчици на Интернет  услуги, центрове за данни, хостинг компании, както и за корпоративни клиенти със собствени автономни системи. Продуктът ще ви помогне да осигурите стабилна ИТ инфраструктура и производителност на мрежата.

Разполагаме и с решение за защита на TCP/UDP услуги от DDoS атаки, което е подходящо за игрови сървъри, бизнес приложения, VoIP, както и за доставчици на услуги – Интернет  доставчици, хостинг компании, центрове за данни.

Къде ще бъде разположена точката на присъствие и защо е направен този избор?

Избрахме местоположението си възможно най-отговорно, като взехме предвид нуждите на нашите клиенти. Новата ни точка на присъствие се намира в центъра за данни Telepoint Center и смятаме, че сме направили най-добрия избор. В момента Telepoint Center е най-големият център за данни в България. В него се намират повечето от мрежите, работещи в региона, което ще позволи на нашите клиенти да се свързват директно с нашата мрежа. Благодарение на това забавянето за компаниите от България, Турция и Близкия Изток ще бъде минимално.

Колко време отне реализирането на целия проект?

Това беше стандартна задача за нас, вече сме участвали в много такива проекти, така че всичко беше добре разработено и вървеше по план. Благодарение на професионалния ни опит, проектът беше осъществен възможно най-успешно. Мога да кажа, че от момента на вземане на решението до стартирането на новата точка на присъствие минаха малко повече от шест месеца. През това време беше избрано, закупено и тествано необходимото оборудване, както и бяха закупени канали за комуникация със съществуващата инфраструктура на StormWall. Освен това бяха сключени споразумения с доставчиците на Интернет  услуги в региона и беше извършена инсталация.

Доволни сме от резултата и вярваме, че нашата точка на присъствие е оборудвана с най-иновативните технологии, което ще ни позволи да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашите клиенти.

Колко трудно беше да стартирате точка на присъствие в България? С какви проблеми се сблъскахте?

Въпреки че, всичко вървеше по план, често се сблъсквахме с някои дребни проблеми, но това беше очаквано. Получихме оборудването доста бързо и го инсталирахме лесно. Оценяваме много високо качеството на работа на колегите в центъра за данни, цялата работа беше свършена много професионално. Периодът, в който беше бумът на прекъсванията Франкфурт-София, ние съумявахме да предпазим клиентите си от прекъсвания, безпроблемно. Имаме резервирани връзки, така че те не изпитаха никакви проблеми с връзката между двете локации.

Как новата точка на присъствие ще ви помогне да развиете бизнеса си в тези региони? За сметка на какво?

Разполагаме с цялото необходимо оборудване, знания и дългогодишен опит, за да отблъснем и най-сложните атаки. С новата ни точка на присъствие в България ще можем да извършваме локална обработка на трафика и локално филтриране на атаките, което значително ще намали латентността за нашите клиенти. Ще можем да предоставяме на компаниите в региона възможно най-високо качество на защита, което ще ни позволи да си изградим репутация на надежден доставчик на модерни и ефективни решения за DDoS защита. Вярваме, че висококачествената защита е нашето ключово предимство, което ще ни позволи да развиваме успешно бизнеса си в този регион.

Смятате ли, че можете да се превърнете в един от пазарните лидери в областта на защитата от DDoS атаки в България?

Да, абсолютно. StormWall е един от пазарните лидери в областта на защитата от DDoS атаки в много държави. На първо място, успяваме да запазим водещата си позиция на пазара, благодарение на високото качество на нашите услуги и отличната техническа поддръжка. Това се потвърждава от отзивите на нашите клиенти и независимите международни рейтинги на компаниите за информационна сигурност. Очакваме да заемем една от водещите позиции в региона и сме готови да положим всички необходими усилия за тази цел.

Какви са плановете ви за тази година? Ще откриете ли нови точки на присъствие в други държави? Какво друго бихте искали да направите?

В момента сме заети с разширяване на мрежата в съществуващите ни пунктове за присъствие. Що се отнася до плановете, в близко бъдеще ще стартираме нови точки на присъствие в Персийския залив и Латинска Америка, тъй като тези региони също са много важни за нас. Планираме също така да подобрим значително функционалността на самоуправлението на мрежовата защита. Редовно публикуваме новини за всички подобрения на уебсайта на StormWall, за да държим клиентите си информирани за това, което правим, за да подобрим качеството на нашите услуги.