Различни типажи AI ботове ще се борят за вниманието на младите

AI ботовете ще имат задача да ангажират вниманието на младите потребители
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов AI чатбот, насочен към по-младите потребители, ще представи Meta (компанията зад Facebook) на събитие тази сряда. Известен вътрешно като “Gen AI Personas”, новият изкуствен интелект ще се предлага под формата на различни “персони”, които ще привличат вниманието на младите потребители с по-колоритното си поведение.

Според вътрешни чатове на Meta, някои от целевите герои на чатбота с изкуствен интелект вече са тествани в Instagram, съобщи Уолстрийт Джърнъл. Сред тях са „нахален бот”, вдъхновен от робота Бендер на анимационния сериал Футурама, и прекалено любопитният „Извънземен Алвин”, за който един служител изразява опасения, че е предназначен за събиране на лична информация.

Meta ще пусне „десетки” от тези чатботове и разработва инструмент за чатботове, който ще позволи на знаменитостите да създават свои собствени герои, за да общуват с феновете си.

На събитието Meta Connect се очаква компанията да демонстрира и други софтуерни разработки, които са насочени към повишаване на производителността и могат да помагат на хората при писане на програмни кодове и решаване на проблеми.

Meta също разработва по-мощен голям езиков модел, който може да конкурира GPT-4 на OpenAI – изкуствения интелект зад ChatGPT и Bing Chat. По време на събитието компанията ще сподели и нови подробности за своя проект за метавселена и очилата Quest 3.

Според бившия изпълнителен директор на Snap и Instagram, Мегана Дхар, чатботовете „не крещят Gen Z, но Gen Z поколението определено се чувства много по-удобно с новите технологии”. Целта на създаването на чатботове, както и при други нови продукти, е потребителите да се ангажират по-дълго, така че компанията да им показва повече реклами.

Коментар