Подготвят второ eVTOL летище в Мелбърн

Готов е проектът за втори вертипорт в Мелбърн – аерогара за летящи коли (графика: Contreras Earl Architecture)

Ако е вярно, че скоро ще летим из градовете в малки летящи коли, тогава, наред със самите превозни средства ще ни трябва и инфраструктура, която да ги обслужва. Поради тази причина в Мелбърн вече се готви строеж на специализирано летище за eVTOL – на брега на Батман Парк. Нарекли са го вертипорт.

Всъщност, това е вторият планиран вертипорт за Мелбърн. Първият проект е за летище за летящи коли в Карибския парк – проект от миналата година.

Новият план за вертипорт в Батман Парк се разработва от Contreras Earl Architecture в сътрудничество със Skyportz и Pascall+Watson Architects. Планът предвижда замяна на съществуващата хеликоптерна площадка на парка с нов, специално изграден вертипорт, който да поеме излитането и кацането на електрическите въздушни таксита. Идеята е вертипортът да се превърне и в център за електрически скутери, велосипеди, както и за фериботи и лодки под наем.

Дали вертипортът ще бъде завършен скоро, не се знае, но ако проектът се развие, той ще се състои от три взаимосвързани площадки за кацане, разположени във водата, и футуристична сграда, подобна на подиум, покрита с алуминиев сегментиран покрив.

„Тази забележителна сграда е резултат от разглеждането на много различни важни параметри, включително устойчивост, контекст, климат, общност и потребителско изживяване“, обясни Contreras Earl Architecture. „Вертипортът ще разполага с високоефективен покрив, проектиран да бъде структурно здрав, лек и устойчив благодарение на своята алуминиева монококова конструкция – същата система, използвана в производството на автомобили и самолети. Възприемайки най-новите технологии, ние се освобождаваме от традиционните строителни практики и форми и … изследваме по-далновидни идеи“.

Вертипортовете са потенциално голям бизнес и Skyportz казва, че е идентифицирал около 400 потенциални локации в цяла Австралия, където могат да бъдат създадени подобни площадки за електрическите превозни средства с вертикални излитане. От студиото вече говорят за модернизиране на съществуващи сгради и гаражи с цел паркиране на електрическите таксита на много нива.

За момента проектът е на етап планиране и все още няма информация колко скоро можем да очакваме строежът да бъде реализиран. Създателите на проекта се надяват новият вертипорт в Батман Парк да може да използва вече съществуващите разрешения за хеликоптери, което евентуално би могло да ускори реализацията.

Коментар