Цената на соларната енергия ще спадне до $0,021/kWh към 2050 г.

Слънчевата енергия ще достигне 54% от инсталирания производствен капацитет до 2050 г. (снимка: CC0 Public Domain)

До 2050 г. изравнената цена на електроенергията от фотоволтаици ще достигне $0,021/kWh, прогнозира в нов доклад международната компания за регистрация и управление на риска DNV, базирана в Норвегия. Прогнозата за енергийния преход сочи, че LCOE на някои слънчеви фотоволтаици ще падне близо до $0,020/kWh още към 2025 година.

Намаляването на единичните инвестиционни разходи, оценявани към момента на $870/kW, е факторът в основата на описания спад, се посочва в доклада. „Тъй като слънчевите фотоволтаични инсталации продължават да се удвояват, тези числа ще продължат да спаднат, като стигнат до под $700/kW малко след 2030 г. и ще се свият допълнително до $560/kW през 2050 г.“

Т. нар. обучителен процент за фотоволтаичната енергия ще намалее от 26% на 17% до 2050 г. Цифрата ще се установи около това ниво, тъй като компонентите на разходите се „настройват към намаляващите разходи“. Този процент отразява относителния спад на цените, свързан с всяко удвояване на кумулативния опит. Ако обучителният процент за слънчевите панели е 20%, това означава, че с всяко удвояване на инсталираната кумулативна мощност цената на слънчевите панели пада с 20%.

До средата на века слънчевата фотоволтаика ще запази позицията си на най-евтиния енергиен източник в света с общ капацитет от 15,3 TW. Но с растежа на слънчевата енергия ще започне да нараства и капацитетът за съхранение, се посочва в доклада.

Прогнозата на DNV за енергийния преход сочи още, че слънчевата енергия ще достигне 54% от инсталирания производствен капацитет до 2050 г., но ще представлява само 39% от световното производство на електроенергия в мрежата.

DNV очаква Китай и Съединените щати да продължат да са лидери в света на фотоволтаиката през следващите две десетилетия и половина, но и двете страни ще изпитат „лек спад“ до 2050 г., когато достигнат насищане на инсталациите. Индия, Близкият изток и Северна Африка ще пропълзят нагоре в слънчевата „йерархия“, почти утроявайки дяловете си, от 6% и 3% през 2022 г. до съответно 14% и 12% до средата на века.

Слънчевата енергия ще надмине производството на изкопаеми горива в Европа през 2030 г. поради „водещата в света програма за декарбонизация, подкрепяща соларните политики“. Но този „огромен скок“ ще има допълнителен ефект върху други производители на енергия от възобновяеми източници и ядрения сектор, което ще доведе до лек спад в акциите.

Коментар