Intel изглежда се сбогува с марката Core i

В бъдещите процесорни линии на Intel ще отпадне марката Core i
(снимка: Intel)

След като вчера обяви ново, 14-то поколение процесори Core за настолни компютри, чипмейкърът Intel потвърди, че това ще бъдат последните процесори с наложената марка Core i.

Вече се знаеше, че предстоящите процесори Meteor Lake ще преминат към бранда Core Ultra. Освен това Intel ще поддържа и само Core модели, но в бъдеще ще отпаднат моделите Core i, съобщи компанията.

Трябва да се има предвид, че 14-то поколение Core ще включва и мобилни процесори, които ще излязат на пазара по-късно от настолните варианти. Те все още ще се брандират с Core i.

За справка, първите процесори Core се появиха през 2006 г. – това бяха моделите Core Duo и Core Solo. Докато първият процесор Core i излезе три години по-късно – през 2009 г.

Що се отнася до мобилните Core Ultra Meteor Lake, тези процесори ще бъдат готови за пазара към средата на декември 2023 г. Лаптопи на тяхна основа ще се появят или в края на текущата година, или в началото на следващата и ще струват от $1500 нагоре.

Към момента е известно, че Meteor Lake чиповете ще имат и вграден ускорител за изкуствен интелект. Тези процесори ще бъдат пригодени за работа и с новата операционна система Windows 12, за която съобщи именно Intel.

Коментари по темата: „Intel изглежда се сбогува с марката Core i”

добавете коментар...

  1. ..

    Изкуствен интелект вграден в процесор е абсурдно като изказ.

    Чукча писател, не читател?

    Meteor Lake имат вграден ускорител за ИИ изчисления.

    Невронните мрежи като цяло не са ефективни за симулиране със стандартен CPU и дори GPU, защото:

    1. Математическите сметки са опростени, т.е. не изискват сложността на цял Floating-point Unit

    2. Броят необходими независими изчисления е съществено по-голям

    3. Хардуерната архитектура може съществено да бъде подобрена.

    Първоначално сметките се правеха на GPU-та, но там изчислителните модули са далеч по-сложни и реално са енергийно неефективни за простите сметки на невронните мрежи.

    Apple първи започнаха да слагат такива ускорители, защото имат нужда от енергийна ефективност на мобилните устройства. Neural Engine му викат.

    Десетки трилиони операции в секунда при няколко вата консумация. Същото нещо с GPU отива в десетки ватове, с CPU ще е в стотиците и хиляди.

    Нищо повече от специализиран хардуер, това е. Но, без съответния софтуер и модели, е просто изчислителен блок.

    Няма такова нещо като “CPU с вграден ИИ”.

  2. -х86

    „…тези процесори ще бъдат готови за пазара към средата на декември 2023 г. Лаптопи на тяхна основа ще се появят или в края на текущата година, или в началото на следващата и ще струват от $1500 нагоре.“

    По това време трябва да излязат и АРМ алтернативи с приемлива производителност и ще струват от 1500 надолу.

Коментар