Инжекциите за отслабване, които превзеха интернет

Социалните мрежи превърнаха в хит инжекциите за отслабване, но малцина говорят за истинската цена на тези лекарства (снимка: CC0 Public Domain)

Всяка новост става хит, когато плъзне из социалните мрежи. Така стана и с инжекциите за отслабване в последно време – лекарства, изначално предназначени за лечение на диабет. Но еуфорията в интернет, снимките на отслабнали хора, аплодисментите и възторжените коментари не разкриват истинската цена на сензационната новост. 

Лекарят на Майкъл Идънфийлд нарича своя пациент “Невероятния свиващ се човек”. В рамките на почти година 49-годишният авиационен работник е отслабнал с близо 60 килограма. Изчезнали са също така сънната му апнея, високото кръвно налягане и хапчето за него, както и диуретикът, който мъжът пиел заради подутите си крака. Всичко това благодарение на едно лекарство, което Идънфийлд приема днес – инжекция, която си поставя веднъж седмично.

Хит в социалните медии 

Историята на отслабването на Идънфийлд е сред хитовете в социалните мрежи. Хиляди хора го подкрепят и му казват, че изглежда „десетилетия по-млад“ и е „много вдъхновяващ“. Това, за което тези ентусиазирани хора не могат да прочетат никъде в интернет, са преживяванията на сестра му, 54-годишна собственичка на ресторант на име Мелиса Хол.

През октомври 2022 г. Хол започва да приема инжекционно лекарство за диабет, което й е предписано не като лекарство за отслабване. Тя загубва 12 килограма за месец и половина. Но но след шестата си седмична инжекция се събужда с усещането, че нещо в корема ѝ се раздира. Болката е режеща. В болницата диагнозата се оказва панкреатит – възпаление на панкреаса. Хол продължава да изпитва „пронизваща болка“ в продължение на седмица. Въпреки че днес вече се е възстановила, нейният лекар категорично отказва да ѝ предпише лекарството за диабет отново.

Инжекциите, които Идънфийлд и сестра му си слагат, са част от цяла серия нови, хитови медикаменти, станали известни в социалните мрежи като вълшебни инжекции за отслабване. В тази група попадат Ozempic, Wegovy и Mounjaro, Victoza и Saxenda. Всяко от тези лекарства имитира хормон в тялото, който традиционно се освобождава след хранене и предизвиква усещане за ситост.

Идънфийлд казва, че неговото Wegovy прави храненето по-неприятно. Хол казва, че Mounjaro е „премахнал всяко желание за ядене“: „Не ядях почти нищо и беше абсолютно прекрасно.“

„Чудотворните“ лекарства за отслабване станаха хит благодарение на интернет. Новини за знаменитости ни известяват за вълшебния ефект от използването на някое от тези вещества. Хората са във възторг. В TikTok видеоклиповете с хаштаг #Ozempic имат над 600 милиона гледания. Във Facebook групите за подкрепа на инжекциите членуват десетки хиляди членове. В социалните медии инфлуенсърите популяризират здравни услуги, които предоставят комбинирани, немаркови версии на тези лекарства. Редица сайтове предлагат продажба на въпросните лекарства „без рецепта“.

Когато едно лекарство стане хит из интернет, то, разбира се. превзема света. „Хората на 20, 30, 40 години се интересуват от това, което са видели в интернет относно инжекциите за подпомагане на отслабването“, казва Ла-Таша Пъркинс, семеен лекар в университета Джорджтаун във Вашингтон, окръг Колумбия.

От зимата на 2022 г. Пъркинс наблюдава увеличение на запитванията за инжекции за отслабване. „По това време миналата година не водех тези разговори за тези конкретни лекарства“, казва тя. Сега пациентите идват при нея и питат директно за Ozempic. Благодарение на свободната продажба сега е възможно човек да си купи вълшебна инжекция, без изобщо да допитва до лекар.

Хаштаговете не разкриват цялата истина

Какви са физическите, социалните и психологическите странични ефекти на чудото? И може ли цялата публичност да накара хората да правят неща, които определено не трябва да правят?

В началото загубата на тегло беше само страничен ефект. Формулата на инжекцията изначално е разработена за лечение на диабет тип 2. Нейното хормоно-имитиращо действие провокира производството на инсулин. След бавния процес по първоначално одобрение от медицинските власти в последните няколко години колелото се завъртя и все повече и повече подобни лекарства излязоха на пазара. Веднага пациентите забелязаха, че тези инжекции не само лекуват диабета им – те също им помагат да отслабнат.

Резултатите може да са завидни, но ежедневната реалност на инжекциите за отслабване не винаги е чак толкова приятна. Често има нежелани реакции – най-вече стомашно-чревни, включително гадене, диария и запек. Идънфийлд се консултира в Reddit за съвети за облекчаване на „бруталното“ си гадене. Оказва се, че никак не е единствен.

Редица публикации, посветени на вълшебната инжекция, разказват за негативите. И във Facebook има групи на борещите се с ефектите от лекарството. Тук хората съобщават, че се измъчват от повръщане, главоболие, умора, „серно оригване“ и жесток косопад.

Историята на Мелиса Хол с нейния панкреатит също е много показателна. Друга такава случка е тази на Лорън Льофевр, която е изпробвала всички възможни лекарства за отслабване, пуснати на пазара през последните 30 години. Първото е пробвала още на 14-годишна възраст. От август 2022 г. Льофевр взема Wegovy.

„Наложи се да отида в болницата. Имах реакция и тя беше лоша“, казва жената. „Извади ме от работа за три дни. Бях в леглото, бълнувах, повръщах… По средата имах пристъпи на паника, каквито не бях имала никога през живота си. Мислех, че наистина ще умра“. И тя, като Мелиса Хол, развива остър панкреатит.

„Това е объркано. Като човешко същество знам, че това е объркано“, казва Лефевр за желанието си да се върне към инжекцията. Четенето на истории за успешно отслабване в групата във Facebook я кара да се чувства „ревнива, тъжна, ядосана, разочарована, изгубена и дебела“.

Мелиса Хол, собственикът на ресторанта, е в подобно настроение. Когато нейният лекар отказва да предпише повече Mounjaro след пристъпа на панкреатит, Хол не е напълно убедена, че трябва да спре да приема лекарството.

Въпросът, по който не се говори

Въпросът, по който не се говори в социалните мрежи, е как и защо толкова много хора се оказват със свръхтегло, за да искат да отслабнат чрез вълшебната инжекция.

Преди почти две десетилетия Хол е блъсната от пиян шофьор. Заради травмите си тя не може да тренира дълго време. В резултат на застояването Мелиса постепенно качва 45 килограма. С инжекцията та се надява да отслабне, за да може отново да ходи и да кара колело.

Брат ѝ има по-скорошни причини за свръх-теглото си. Тъй като не може да работи в разгара на пандемията, той остава вкъщи, „ядейки много и много нездравословно“. Мъжът сравнява диетата си с тази на тийнейджър: редовната консумация на сандвичи за бързо хранене, пържоли със сирене и бургери, придружена от „осакатяващо пристрастяване“ към газирани напитки с много захар.

Когато теглото му надминава 160 килограма, той се обръща към лекар за операция на стомашния ръкав, защото работодателят му обещава да покрие разходите. И все пак лекарят, с когото се среща, му предлага Ozempic вместо операция. „Това промени всеки аспект от живота ми“, казва Идънфийлд.

Коментари по темата: „Инжекциите за отслабване, които превзеха интернет”

добавете коментар...

  1. браво

    Нека да има хора за експерименти. Така се развива ускорено медицината дано има още много такива магически инжекции

Коментар