“Солен” пробив в охлаждането на процесорите

Радиатор, базиран на литиев бромид, охлажда просто и ефективно процесора
(снимка: City University Hong Kong)

Охлаждането на процесорите, които стават все по-тънки и наситени с транзистори, е предизвикателство за компютърните инженери. В поредна разработка учени създадоха елемент на основата на сол, способен да осигури пасивно охлаждане на чипа по прост и ефективен начин.

В близко бъдеще може да се появи доста необичайна пасивна система за охлаждане, базирана на евтини соли на литиевия бромид. Подобна технология се очаква да намери приложение за охлаждане на компютърни компоненти.

Учени от Градския университет на Хонг Конг и Училището по енергетика към Университета за наука и технологии в Ухан публикуваха изследователска статия, озаглавена „Мембранно капсулирано, влагопоглъщащо пасивно охлаждане за високоефективно, ултраниско и дълготрайно управление на температурния режим на електрониката”.

Документът описва система, наречена хигроскопичен мембранно-инкапсулиран радиатор (HSMHS), който въпреки доста сложното си име работи просто, благодарение на солта.

По-точно става дума за литиев бромид, който под формата на разтвор се поставя върху топлоразпределителния капак на процесора и се покрива със специална мембрана. Мембраната помага на разтвора да “диша”: абсорбира влагата от въздуха, за да попълни загубите.

Охлаждането става чрез процес на десорбция на солевия разтвор, при който се освобождават водни пари в околния разрез през порестата мембрана. Просто казано, процесорът загрява разтвора, водата се изпарява от разтвора и отвежда топлината от системата, а след това разтворът се връща към баланс, като абсорбира влагата от въздуха през същата мембрана.

Схема на работа на иновативното пасивно охлаждане с HSMHS радиатор
(илюстрация: City University Hong Kong)

Резултатите от тестовете на HSMHS показват, че компютърен процесор може да работи при температури под 64 градуса за около 400 минути, което е с порядък повече от случаите, когато се използват алтернативни пасивни системи, базирани на други химикали. Освен това солите на литиевия бромид са много по-евтини от алтернативите.

Коментар