Windows 12 идва по-рано от очакваното. Какво ново има в нея?

Потребителите на Windows скоро може да се изправят пред изкушението на нова версия
(снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда, че Windows 11 не оправда очакванията. Следващата версия, Windows 12, ще излезе, според източници от РС индустрията, след няколко месеца – по-рано от нормалния цикъл на обновяване на версиите на Windows. Какво ново ще предложи тази система?

Премиерата на Windows 12 може да се състои през лятото на 2024 г., точно три години след появата на Windows 11. По правило, Microsoft пуска нова операционна система толкова бързо, ако предишната е била лошо приета от потребителите. Основният фокус на Windows 12 ще бъде върху функциите за изкуствен интелект.

Преждевременна поява

Първото споменаване на Windows 12 датира от началото на пролетта на 2023 г. Сега порталът Tom’s Hardware твърди, позовавайки се на тайванското издание Commercial Times, че Microsoft е планирала премиерата на новата си ОС за юни 2023 г., тоест след около шест месеца.

Самата Microsoft все още не е казала нищо за премиерата на Windows 12, нито за самото съществуване на тази система – като цяло имаше оскъдна информация за нея до началото на декември 2023 г. Но ако Windows 12 наистина дебютира в началото на лятото на 2024 г., това ще означава, че Windows 11, обявена през юни 2021 г., не е оправдала очакванията на разработчиците.

За това може да се съди по броя на годините между пускането на успешни и неуспешни операционни системи на Microsoft. Популярната Windows XP излезе през 2001 г., „суровата” Windows Vista се появи през 2007 г., а Windows 7 – още през 2009 г., за да заличи провала с Vista.

Windows 10, която е много популярна сред потребителите, излезе през 2015 г., шест години преди дебюта на Windows 11 и само 2-3 години след появата на Windows 8.1 и Windows 8, които се оказаха безполезни. Единственото изключение е разликата между появата на Windows 7 (2009) и Windows 8 (2012), но причината беше различна – Microsoft искаше бързо да прехвърли целия свят към своя нов интерфейс с плочки, който потребителите в крайна сметка отхвърлиха. Поддръжката на Windows 7 продължи почти 11 години – до януари 2020 г.

Какво да очакваме

Все още е напълно неясно какво точно да очакваме от Windows 12 и колко по-добра ще бъде тя от Windows 11. Излязла на 5 октомври 2021 г., до края на ноември 2023 г. Windows 11 беше инсталирана на 26,65% от компютрите с Windows по света срещу 67,98% за Windows 10. Вероятно това може да е незадоволителен резултат за Microsoft.

Като разлики между Windows 12 и Windows 11, , може би единствените, се очертават новите технологии, базирани на изкуствен интелект. Microsoft вече внедрява AI във всичките си услуги, както и в операционните системи – по-рано тази есен Windows 10 и Windows 11 получиха нов гласов асистент Copilot вместо Cortana. Той е базиран на едноименния асистент за услугата GitHub, предназначен да помага на програмистите да пишат код.

Но без интернет връзка Copilot в Windows е напълно безполезен – работи в облака и не използва невронния процесор, вграден в централния процесор, тоест не се възползва от локалните възможности за работа с изкуствен интелект, налични на съвременните компютри.

Все още не е ясно дали Windows 12 ще продължи тази тенденция или най-накрая ще се научи да работи с невронните ядра на CPU вместо с облака. Системата може да получи и нов дизайн на интерфейса – с док панел в стила на Apple macOS и iPadOS.

Не е известно също в каква степен Windows 12 ще се различава от своя предшественик по отношение на софтуерните възможности и какво точно ще има в нея, което ще принуди потребителите да преминат към новата ОС, включително от любимия си Windows 10, чиято поддръжка е разширена до октомври 2025 г. Малко вероятно е „чипове”, базирани на изкуствен интелект, да бъдат добра причина за актуализация, още по-малко за чиста инсталация.

Системни изисквания

По-високите системни изисквания от тези на Windows 11, която е известна с неприязънта си към старите компютри, също могат да охладят интереса на потребителите. Windows 11 по подразбиране изисква компютърът да има 4 GB RAM, а новата ОС може да изисква 8 GB, отбелязва Tech Radar. За сравнение, за Windows 10 са достатъчни и 2 GB RAM.

Останалите системни изисквания на новата Windows 12 може да са идентични с Windows 11 – 64 GB дисково пространство, наличие на UEFI и модул за защитено зареждане TPM 2.0, екран над 9 инча с резолюция поне 1366×768 пиксела и др. Повдига въпроси поддръжката на по-стари процесори – Windows 11 изисква минимум осмо поколение Intel Core и второ поколение AMD Ryzen от 2017 и 2018 г. Докато излезе Windows 12, те ще станат на седем и шест години.

Коментари по темата: „Windows 12 идва по-рано от очакваното. Какво ново има в нея?”

добавете коментар...

  1. Дебел

    Балу, windows е операционна система, женски род, така че и сега си с женски джам, ха-хаха-хаха!

  2. Балу

    “в нея”, женски джам няма да слагам всеки месец да се накъква при ъпдейт.
    Сигурно към джам 13, обръщението ще е дем…

  3. Стоманоффф

    Терминатора си заточва лазерния меч. Само гледайте шоу и сеири.

  4. Curtana

    Има ИИ с гласа на Балмър и като го питаш повече неща започва да повтаря developers

Коментар