Капитализацията на Apple доближи фондовите активи на Франция

Пред Apple са само 6 от най-големите фондови пазари в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Ръстът в стойността на Apple, най-скъпата публична компания в света, продължава да изненадва световната финансова общност. След като акциите на производителя на iPhone затвориха на рекордно високо ниво в сряда, пазарната капитализация на Apple се доближи до общата стойност на целия фондов пазар на Франция, един от най-големите в Европейския съюз (ЕС).

Комбинираната пазарна стойност на компаниите в Париж, според индекса на Блумбърг, достигна 3,2 трилиона долара при затваряне на търговията в сряда, докато пазарната капитализация на Apple беше 3,1 трилиона долара. Това позиционира Apple като най-голямата компания, пред която са само шестте най-големи фондови пазара в света.

Не за първи път ИТ гигантът от Купертино изпреварва регистрираните в Париж компании. Двата финансови колоса си разменяха позициите многократно през втората половина на миналата година на фона на общия спад на пазара, причинен от повишаването на лихвените проценти от централните банки за борба с инфлацията.

Самият френски фондов пазар достигна рекордни върхове тази седмица, благодарение на успеха на компании за луксозни стоки като собственика на Louis Vuitton LVMH и производителя на чанти Birkin Hermes International SCA. След като се сринаха в средата на лятото, „луксозните” акции се възстановиха през последните седмици на фона на по-ниска инфлация и спекулации, че лихвените проценти може да достигнат своя връх, без признаци на рецесия в Съединените щати.

В САЩ тази икономическа динамика възроди интереса към технологичните акции и особено към най-големите. Apple, например, увеличи стойността си с повече от 50% през 2023 г., добавяйки близо 1 трилион долара към пазарната си капитализация. Този ръст беше повратна точка в тенденцията през октомври тази година, когато акциите на компанията бяха подложени на натиск, поради опасения относно ръста на приходите и продажбите в Китай.

Анализаторите на Уолстрийт очакват ръстът на приходите на Apple да се ускори през 2024 г., воден от възстановяванено на търсенето на смартфони, лаптопи и компютри. Тези прогнози, съставени от Блумбърг, се основават на средни оценки на анализатори и отразяват пазарния оптимизъм относно бъдещото представяне на компанията на фона на променящите се технологични тенденции.

Коментари по темата: „Капитализацията на Apple доближи фондовите активи на Франция”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Браво!

    Поредното доказателство, че европейците за нищо не става, освен да се хвалят колко славна история за имали.

Коментар