ИТ индустрията искала да се отърве от Nvidia

Пат Гелсингър критикува Nvidia, че е монополизирала пазара на високопроизводителни изчисления и хардуер за изкуствен интелект (снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Световната ИТ индустрия е уморена от патентованата технология CUDA, разработена от Nvidia за ускоряване на изчисленията с помощта на видеокарти и използвана активно в суперкомпютрите. Това заяви шефът на Intel – Пат Гелсингър, който обвини конкурента си, че монополизира пазара. В същото време самата Intel почти няма такива разработки.

Пат Гелсингър критикува Nvidia, докато неуспешно се опитва да вдигне Intel на крака почти три години. Nvidia е световен лидер на пазарите за видеоускорителни чипове и изчислителни ускорители, използвани в суперкомпютрите.

„Цялата индустрия се интересува от елиминирането на пазара на CUDA”, цитира Tom’s Hardware думите на Гелсингcр. CUDA, или Compute Unified Device Architecture, е патентована технология на Nvidia, която позволява на графичните процесори на компанията да се използват във високопроизводителни изчисления.

Гелсингър всъщност открито критикува Nvidia за доминирането ѝ на пазара на високопроизводителни изчисления и хардуер за изкуствен интелект. В същото време Intel почти не е представен в този сегмент – като цяло не е конкурент на Nvidia, въпреки че много активно се опитва да вземе част от пазара на дискретна графика.

Intel все още не е постигнала сериозни постижения в това отношение – през последните пет години не успя да измести дори AMD, която постоянно ѝ оказва натиск на пазара на процесори и заема значителен дял в сегмента на видеокартите . Между другото, AMD, за разлика от Intel, доста успешно се конкурира и с Nvidia в областта на ускорителите за суперкомпютри.

Гелсингър говори за Nvidia скоро след обявяване на първите компютри на базата на Core процесори с кодово име Meteor Lake. За компанията те трябваше да станат, ако не пробив, то поне широка стъпка напред, но в действителност това все още не се случва. Според тематичните уебресурси NoteBook Check и VideoCardz, резултатите от първите тестове показват, че новите процесори на Intel почти не се различават по производителност от предишното поколение Core, а в някои случаи дори отстъпват на Ryzen 7000.

Не е ясно дали публикуването на информация за слабостите на новите процесори на Intel е провокирало Гелсингър да говори срещу Nvidia. Но той буквално казва следното: „Знаете ли, цялата индустрия е заинтересована от елиминирането на пазара на CUDA. Смятаме, че ровът на CUDA е плитък и малък, защото индустрията се интересува от предоставяне на по-широк набор от технологии за обучение, иновации, наука за данни и т.н.”.

С цялото си изказване за Nvidia, Гелсингър се възползва от възможността да популяризира OpenVINO, безплатен набор от инструменти, който улеснява оптимизирането на модели за задълбочено обучение и внедряването им с помощта на хардуера на Intel. OpenVINO е разработка на Intel, представена през 2018 г., която експертите на Tom’s Hardware наричат ​​„стандарт”.

Освен всичко останало шефът на американския производител на чипове предрече свят на смесени изчисления. Според него, в бъдеще някои от тях ще се извършват в облака, а други – на потребителско устройство, например на компютър. Защо за това е необходимо да се използват хардуерните възможности на потребителските устройства и защо изчисленията не могат да бъдат поверени изцяло на облака, Гелсингър не уточнява.

Не може да се изключи, че критиките към Nvidia и последвалата реклама на собствения продукт с отворен код са свързани. CUDA е собствена разработка на Nvidia и също затворена. Никой освен самата Nvidia няма достъп до кода, но мнозина могат да се възползват от предимствата, които предоставя – клиентът просто трябва да закупи необходимия брой ускорители. И тези ускорители се радват на огромно търсене – само Китай харчи еквивалента на милиарди щатски долари за тях.

Коментар