Паметта за смартфони ще поскъпне с над 20%

Смартфоните вероятно ще поскъпнат през следващата година, заради скок в цените на паметта (снимка: CC0 Public Domain)

Цените на паметта за смартфони ще скочат с 18-23% през първото тримесечие на 2024 година, прогнозира доклад на анализаторската компания TrendForce. Ще поскъпне както оперативната DRAM памет, така и постоянната флаш памет от тип eMMC и UFS.

Паниката сред клиентите-производители на устройства, причинена от този растеж, може да доведе до допълнителни увеличения на цените на паметите – пазар, който се контролира от няколко големи играчи, отбелязват анализаторите.

Пазарът на смартфони често е ранен индикатор за икономически спад, тъй като купувачите и продавачите непрекъснато коригират запасите си по веригата за доставки, коментира TrendForce. Тъй като запасите достигат най-ниските си нива и ефектите от съкращенията на производството продължават, цените на паметта за смартфони започват стабилно да се покачват.

Наблюденията на пазара и прогнозата за първото тримесечие на 2024 г. показват стабилно планиране от китайските производители на смартфони. Очевидното покачване на цените на паметта кара клиентите-производители на устройства агресивно да увеличат покупките, тъй като се стремят да установят сигурни и конкурентни нива на запаси.

Като цяло цените на паметта вероятно ще се повишат повече отколкото при други продукти през първото тримесечие на 2024 г. Тази ескалация, водена от силното търсене от страна на клиентите и бавното разширяване на дейността на производителите, се очаква да разшири разликата между търсенето и предлагането.

Анализаторите от TrendForce смятат, че цените на паметта ще бъдат водещ фактор за тази възходяща тенденция. Как това ще се отрази на крайните цени на смартфоните предстои да видим през следващите тримесечия на 2024 година.

Коментар