Microsoft планира преход от C# към Rust за ключов свой продукт

Microsoft продължава да пренаписва части от собствената си екосистема от софтуерни продукти на модерния и по-сигурен език за програмиране Rust (снимка: Microsoft)

Microsoft изглежда има планове да пренапише сървърния код на облачната платформа Microsoft 365 на езика за програмиране Rust, ако се съди по обява за наемане на специалисти, които могат да се справят с тази задача.

Според длъжностната характеристика, публикувана на официалния портал на Microsoft, корпорацията търси специалист за позицията главен софтуерен архитект за Microsoft 365. Отговорностите на потенциалния служител включват „определяне на посоката на развитие на техническите аспекти на M365, проектиране и внедряване на библиотеки с компоненти на Rust, SDK, както и превод на съществуващи глобални услуги, базирани на C#, на Rust”.

Всъщност работодателят в случая е групата Substrate App Platform, която е част от организацията M365 Core Platform в състава на Microsoft и разработва и поддържа сървърни компоненти на платформата Microsoft 365. Екипът на Substrate App Platform, от своя страна, разработва Microsoft Substrate. Това е специална услуга за управление на данни за Microsoft 365, която работи незабелязано от потребителя, но въпреки това играе важна роля за осигуряване на функционирането на облачните услуги.

Кандидатът трябва да има предвид, че ако успее на интервюто, той ще трябва да изпълнява задълженията си от офиса в Прага (Чехия), където ще трябва да прекара поне 50% от общото си работно време. Останалите 50% или по-малко са позволени за работа от разстояние – по споразумение с работодателя. Свободната позиция е публикувана на 26 януари 2024 г. и, съдейки по факта, че не е била премахната от уебсайта на Microsoft до момента, остава актуална.

Отделен екип за проекта

Предполага се, че не един специалист, а много ще участват в пренаписването на кода на такава сложна система. Microsoft планира да създаде отделен екип, който да превежда бекенда на собствените ѝ облачни услуги. „Сформираме нов екип, чиято цел е да внедри езика за програмиране Rust като основа за модернизиране на платформените услуги в световен мащаб и извън него”, се казва в описанието на длъжността.

Microsoft 365 (M365) е набор от облачни услуги и приложения за бизнес и комуникации, достъпът до които се предоставя на потребителите чрез абонамент. Списъкът със софтуер в комплекта включва редактора на документи Word, електронната таблица Excel и приложението за презентации PowerPoint. До есента на 2022 г. продуктът се наричаше Microsoft Office 365, но след това компанията реши да го преименува и обогати с нови функции.

Трябва да се отбележи, че Microsoft, която заедно с други технологични гиганти направи значителни съкращения на персонал през 2023 г., за да намали разходите, все още наема нови специалисти.

Защо Rust

C# е език за програмиране със синтаксис, подобен на C, и разработен от Microsoft. Това е основният език за разработка на приложения за платформите Microsoft .NET Framework и .NET Core. От своя страна, Rust е толкова универсален, колкото C#, но за разлика от него, гарантира сигурност на паметта – това в много случаи позволява на програмистите да избегнат грешки, които биха довели до уязвимости.

Microsoft започна да обмисля възможността за прехвърляне на кода на собствените си проекти на по-съвременни езици още от 2019 г. През декември същата година специалисти от компанията започнаха да разработват  нов език за програмиране с кодово име Verona, който се базира на Rust.

През лятото на 2019 г. Microsoft пристъпи към експерименти директно с Rust, а през ноември Адам Бърч, програмист от екипа за разработка на Hyper-V (хардуерна система за виртуализация за x64 системи, базирана на хипервайзор), написа в корпоративния блог, че му е възложена задачата да пренапише определен Windows компонент от ниско ниво в Rust. Той сподели, че опитът му с Rust като цяло е положителен.

Сериозността на плановете на Microsoft за преминаване към Rust беше потвърдена от изявление на Дейвид Уестън, вицепрезидент по сигурността, че специалистите на компанията пренаписват на Rust отделни компоненти на операционната система Windows 11. Компоненти като Win32k GDI и DWriteCore вече са преработени. Освен това Microsoft е един от платинените членове на Rust Foundation – организация, която определя вектора на развитие на езика за програмиране Rust.

Коментари по темата: „Microsoft планира преход от C# към Rust за ключов свой продукт”

добавете коментар...

  1. До ..

    Нещо четенето с разбиране не ни е от силните черти

  2. ..

    До Блах:

    Имаш два варианта. Единият е да се довериш на мнението на инженерите на Microsoft. Другият е да седнеш да почетеш.

    Ако си достатъчно компетентен, най-лесно е да минеш през въвеждащата книга за Rust, достъпна на “https://doc.rust-lang.org/book/”

    Google също имат вътрешни пилотни проекти за преминаване към Rust. Те преминават от C++.

    AWS въведоха поддръжка на Rust за Ламбда функциите си още преди 1-2 години.

  3. Blah

    “…Rust е толкова универсален, колкото C#, но за разлика от него, гарантира сигурност на паметта…”

    Това не го разбирам. Това, че Rust има различен модел за управление на паметта, не прави модела за управление на паметта в C# по-несигурен!

Коментар