Милиони умни четки за зъби се включиха в DDoS атака

Умните четки за зъби, които доскоро изглеждаха безобидни, се превръщат в потенциални входни точки за киберпрестъпниците (снимка: CC0 Public Domain)

Хакери успяха да организират 3 милиона умни четки за зъби в ботнет за целите на пълномащабна DDoS атака. Инцидентът, който на пръв поглед изглежда смешен, се се превърна в бедствие за швейцарска компания – ботнетът парализира работата ѝ, причинявайки милиони загуби.

Езикът Java, който е доста популярен в сегмента на устройствата за интернет на нещата (IoT), е използван за хакване на умните четки за зъби, според публикация на Aargauer Zeitung,. След заразяването и формиране на ботнет от четки за зъби, нападателите стартират атаката срещу компанията.

Четките с модифициран фърмуер успешно постигат целта си, наводнявайки уебсайта на швейцарската компания с фалшив трафик, което води до дезактивиране на услугите и масово прекъсване.

Кибер-инцидентът показва, че с масовото внедряване на интернет на нещата пейзажът на заплахите непрекъснато се разширява, отбелязва ZDNet в репортаж за необичайното събитие.

Интелигентните четки за зъби съществуват от десетилетие – устройства, които преди са изглеждали безобидни и извън цифровата екосистема, сега се превръщат в потенциални входни точки за киберпрестъпниците. Това може да има значителни последици за неприкосновеността на личния живот и сигурността на гражданите, както и за националната инфраструктура и икономическата стабилност.

Експертите предупреждават, че много IoT устройства по своята същност са опасни, поради две основни причини: несериозно отношение към тях и липса на интерфейс, който да помогне за увеличаване на мерките за сигурност. С други думи, четката за зъби няма настройки за сигурност и на нея не може да се инсталира защитен софтуер.

В някои случаи могат да помогнат базови „хигиенни” навици за работа с цифровите устройства. Например, не трябва да зареждате IoT устройства през публични USB портове – те могат да се използват за хакване; по същата причина трябва да внимавате с обществените Wi-Fi мрежи.

И може би, освен ако не е абсолютно необходимо, не използвайте устройства с интернет връзка. Ако смарт телевизорът днес става толкова естествен като смартфон, то пералнята, ютията и четката за зъби с достъп до интернет може би са излишни.

Коментари по темата: „Милиони умни четки за зъби се включиха в DDoS атака”

добавете коментар...

  1. хг

    Това е измислица!!

    “https://www.forbes.com/sites/daveywinder/2024/02/08/surprising-3-million-hacked-toothbrushes-story-goes-viral-is-it-true/”

    Някой някъде си давал интервю и само го дал за пример. “Журналистите” обаче веднага го направили на сензация.

Коментар