Дефицитът на таланти в ИТ сигурността се влошава

Около половината от професионалистите в ИТ защитата се готвят да напуснат настоящата си работа в рамките на година (снимка: CC0 Public Domain)

Недостигът на специалисти с умения в сферата на киберсигурността продължава и дори се влошава. Многогодишната тенденция не само не забавя темп, но се ускорява заради комбинацията от дефицит на експерти, претоварването и прегарянето плюс все по-агресивните атаки, водещи до все по-големи щети за организациите.

71% от професионалистите в областта на сигурността казват, че организацията им е била засегната от глобалния недостиг на умения за кибер-сигурност – в сравнение с 57% през 2021 г. Какъв тип въздействие? От тези, които съобщават, че тяхната организация е била засегната:

  • 61% твърдят, че недостигът на умения е довел до увеличаване на натоварването на съществуващия екип. Какво се получава – искаме от преуморените служители да правят още повече. До какво може да доведе това?
  • 49% твърдят, че заради недостига на умения новите работни места да остават отворени седмици или месеци наред. Това е особено болезнено за по-малките организации, тези в отдалечени райони и тези в публичния сектор, но дори големите и добре обезпечени организации съобщават за трудности при попълване на позициите в ИТ сигурността.
  • 43% твърдят, че недостигът на умения е довел до висок процент на прегаряне и/или отпадналост сред служителите по кибер-сигурност. Получава се омагьосан кръг. Организациите страдат от недостиг на служители или им липсват критични умения. Така те карат съществуващите служители да правят повече с по-малко. Служителите прегарят и най-сетне тръгват да търсят по-спокойна работа другаде, опразвайки съществуващите позиции, които остават незаети дълго и съответно водят до още повече работа за съществуващия екип. Порочна спирала.
  • 39% твърдят, че недостигът на умения е довел до невъзможност за изучаване или използване на технологиите за сигурност в пълния им потенциал. Това също е омагьосан кръг. Специалистите нямат време за самоусъвършенстване, организациите харчат още повече за технически средства за сигурност, но екипите научават само основите и в крайна сметка фирмите остават изложени на риск.
  • 39% твърдят, че недостигът на умения е накарал техните организации да наемат и обучават младши служители, а не опитни кандидати. Тази стратегия е подходяща, ако инвестирате разумно в програми за стаж и обучение, за да създадете център за върхови постижения в кибер-сигурността. Но на практика това не се случва в повечето организации. А когато обучението е некачествено или липсва, младшите служители бързо ще се окажат претоварени.

Перспективите са нерадостни. 66% от съществуващите експерти по кибер-сигурност смятат, че работата им е станала по-трудна през последните 2 години, като 27% заявяват, че е „много по-трудна“. Претоварването, недостигът на кадри и бюджетните дефицити, съчетани с външни проблеми като все по-висококачествените атаки и предизвикателствата за спазване на нормативните изисквания правят професията все по-жестока.

Неудовлетворение

Какво се получава? Повечето специалисти по кибер-сигурност вече не са щастливи от избора си на кариерен път. По-малко от половината професионалисти по сигурността могат да кажат, че са „много доволни“ от текущата си работа. В същото време 50% от професионалистите твърдят, че вероятно ще напуснат настоящата си работа в рамките на година.

Порочната спирала се завърта още повече. Неудовлетворението подтиква мнозина да напуснат, но свежите попълнения са недостатъчно. Много от тях са и недобре подготвени за това, което ги очаква.

Спасителни стъпки

Има ли изход? 60% от анкетираните вярват, че тяхната организация може да направи повече, за да смекчи недостига на умения. 36% дори заявяват, че работодателите им биха могли да направят „много повече“.

Анкетираните казват, че техните организации биха могли да увеличат професионалните компенсации в сферата на сигурността, да осигурят усъвършенствани непарични стимули, да образоват професионалистите по човешки ресурси и специалистите по подбор на персонал. Освен това организациите биха могли да увеличат ангажимента си към обучение по кибер-сигурност, за да се справят по-добре с продължаващия недостиг на умения.

Това не е всичко. Действащите експерти по киберзащита смятат, че техните организации следва да вложат повече усилия в подобряване на цялостната култура относно кибер-сигурността за всички служители в организацията. Други спасителни мерки в обозримо бъдеще са наемането на повече служители, увеличаването на бюджета за е-защита и подобряването на основната хигиена на сигурността.

За по-голямата част от организациите кибер-сигурността продължава да се третира като извор на разходи или просто задължение за спазване на правилата – а на нея трябва да се гледа като на стратегическо средство за подпомагане на бизнеса и като двигател на растежа, коментират от ISSA International (Асоциация за защита на информационните системи) – организацията, провела проучването съвместно с Enterprise Strategy Group (ESG).

Коментари по темата: „Дефицитът на таланти в ИТ сигурността се влошава”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Winboz 12/02/2024 19:11 И ти сега кое точно – заревал си за алчните фирми или просто и ти си алчен и гледаш как други успяват и си хапеш г_за от яд.

  2. Winboz

    Малкия **** вкара кофражисти, сотаджии и “добрите момчета от залите” в алчните фирми. Сега и с палестинци и монголци го прави.

  3. Фофу

    Мони 08/02/2024 15:21 Никой не е преебал професията, просто и ти като и десетки други сте станали много на клона. Или един вид вие сте се само …

    . 09/02/2024 09:31 Има два типа работодатели по отношение на наемането на таланти. Едните не се притесняват да наемат по-умни от тях хора, другите се.

  4. .

    гениите с добре образувание са рядко срещани същества, които много често са обвързани и задължени с крупни организации още от обученията си. а останалата много по малка част си поемат по свой път. така че, тарикатите които си искат си да наемат такива личности -с вулгарен израз- трябва доста да им стиска.
    а иначе, и висшисти и желаещи за работа и обучение кадърни хора има предостатъчно, но повечето уж работодатели заради собствените си душевни надостатъци и предразсъдъци ги омаловажават.

  5. Мони

    Е как няма да са доволни,
    junior-и почват на 5к и нищо не могат да направят,особено от една компания – били богове на ексела… хахах,смех.Аз от 10месеца търся читав човек,дори 500лв на ден ,но не може да намерим – не може да работят, а тулл-аджии не ни трябват.Много мигрират към тази професия,и както брокери,тирадижии и плочкаджии – преебаха и тази професийка – за пари.

Коментар