Нова AMD архитектура съчетава Embedded процесори и адаптивни SoC

Архитектурата AMD Embedded+ комбинира процесори Ryzen Embedded и адаптивни SoC Versal
(снимка: AMD)

Нова архитектура AMD Embedded+ комбинира процесори за вграждане Ryzen Embedded и адаптивни SoC Versal върху една интегрирана платка. С това решение производителите на оригинален дизайн (ODM) могат да ускорят времето за пускане на пазара на мащабируеми и енергийно-ефективни системи, без да изразходват допълнителен хардуер и ресурси за научноизследователска и развойна дейност.

Валидирана от AMD, интегрираната изчислителна платформа Embedded+ позволява използването на обща софтуерна платформа за разработване на проекти с ниско потребление на енергия, малки форм-фактори и дълги жизнени цикли за медицински, индустриални и автомобилни приложения, съобщи AMD в изявления за пазарния дебют на платформата.

Първата по рода си Embedded+ архитектура съчетава AMD x86 изчислителни модули с интегрирана графика и програмируем хардуер за важни приложения, използващи изкуствен интелект и разнообразни сензори. Адаптивните изчисления се отличават с детерминистична обработка с ниска латентност, докато AI енджините подобряват получаването на резултати с висока производителност на ват.

Ryzen Embedded процесорите, които съдържат високопроизводителни Zen ядра и графики Radeon, също предлагат опции за изобразяване от най-висок клас за 4K мултимедийна работа и вграден видео кодек за 4K H.264/H.265 кодиране/декодиране.

Комбинацията от обработка с ниска латентност и получаване на резултати с висока производителност на ват ускорява изпълнението на ключови задачи, включително интегриране на адаптивни изчисления в реално време с гъвкави I/O, AI енджини за анализ и Radeon графика, в рамките на решение, което използва най-добрите аспекти на всяка технология, поясниха от AMD.

Embedded+ позволява също на системните дизайнери да избират от екосистема от предложения за ODM платки, базирани на новата архитектура, и да мащабират своите продуктови портфолиа, за да осигурят профили на производителност и мощност, които са най-подходящи за целевите приложения на клиентите.

Първото ODM решение, базирано на Embedded+ архитектура, е Sapphire Edge+ VPR-4616-MB – дънна платка с ниска мощност Mini-ITX форм фактор от Sapphire Technology. То предлага пълния набор от възможности с едва 30W мощност чрез използване на Ryzen Embedded R2314 процесор и Versal AI Edge VE2302 Adaptive SoC. 

VPR-4616-MB също се предлага в пълна система, включително памет, съхранение, захранване и шаси. Валидираният за Embedded+ модел VPR-4616-MB на Sapphire Technology вече е достъпен за закупуване от клиенти, уточни AMD.

Коментар