Meta засилва контрола над съдържанието у нас

Проверители на факти от цял свят преглеждат и оценяват точността на съдържанието, публикувано във Facebook и Instagram (снимка: CC0 Public Domain)

Meta, компанията зад Facebook и Instagram, обяви, че разширява програмата си за проверяване на факти в България и добавя нов партньор – Factcheck.bg. Проверките от новия екип ще започнат от март тази година.

Factcheck.bg е българска платформа за проверка на факти, сертифицирaна от Международната мрежа на проверителите на факти (International Fact-Checking Network). Тя ще работи със своя екип на български език – ще преглежда и оценява точността на съдържанието в България в допълнение на работата, която агенция AFP (Агенция „Франс прес”) вече извършва в страната.

В стремежа си да спре разпространението на невярна информация, Meta си партнира с проверители на факти от цял свят, които преглеждат и оценяват точността на съдържанието. Когато проверител оцени дадено съдържание като недостоверно, Meta започва да го показва по-надолу във фийда, което значително намалява разпространението му. Това предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат.

Страници, групи и акаунти, които повторно споделят дезинформационни материали, също ще забележат спад в разпространението и ще им бъде отнета възможността да реализират печалби и да пускат реклами. Когато публикация е маркирана като фалшива информация, Meta предупреждава потребителите, които я виждат или опитват да я споделят, за това, че съдържа неверни твърдения.

Проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Facebook или Instagram, уточниха от Meta.

„Разширяването на програмата ни за проверяване на факти чрез трети лица е важна стъпка в битката ни срещу дезинформацията и към това да помогнем на българите да използват платформата ни безопасно”, коментира Витния Салдава, ръководител на отдел „Обществени политики” за България в Meta.

Програмата е в съответствие с тристепенния модел за подобряване на качеството и автентичността на публикациите в потока с новини в приложенията на Meta. Съгласно този модел, Facebook премахва акаунти и публикации, които нарушават Стандартите на общността или рекламните политики. Meta ограничава разпространението на неверни новини и съмнително съдържание като кликбейтове и предупреждава потребителите, давайки им повече контекст за публикациите, които виждат.

„Мисията на Factcheck.bg e да се бори срещу дезинформацията, като проверява фактите спрямо най-високите стандарти на професионалната журналистика по теми от обществено значение. Партньорството с Meta ни дава възможност да работим в подкрепа на тази мисия, тъй като ще ни позволи да се противопоставяме на разпространението на дезинформацията в една от най-посещаваните социални мрежи в България”, каза Кристина Христова, ръководител на проекта Factcheck.bg.

Factcheck.bg ще започне да проверява информация във Facebook и Instagram от март тази година. Това е вторият партньор на Meta в България след AFP, който ще проверява фактите. Meta работи с над 100 организации за проверка на информация на повече от 60 езика по целия свят.

Коментари по темата: „Meta засилва контрола над съдържанието у нас”

добавете коментар...

  1. мхм

    щото изобличава лъжите на руската кочина ли?

  2. аха

    Фейсбука става все по-зле. Блъскат някакво съдържание в потока от някакви незнайни страници и е пълно с глупости и това за едната монетизация.

  3. Българин

    factcheck.bg са просто една пропагандна машина…

Коментар