Toyota създаде двигател, който пречиства въздуха

Бъдещите водородни и бензинови двигатели на Toyota може да се сдобият с ефективен филтър за пречистване на въздуха от CO2 (снимка: Toyota)

Toyota разработи и вече тества нов двигател с вътрешно горене, който не замърсява атмосферата, а по-скоро я почиства. Към момента двигателят е наличен само като прототип, който далеч не е идеален, но самата технология е перспективна.

Японските инженери на компанията са инсталирали филтърна система на водороден двигател с вътрешно горене, която улавя въглеродния диоксид и под въздействието на топлината от двигателя го превръща в течност, без да консумира допълнителна енергия, разказва за иновацията специализираният уебсайт Motor1.

„Суперзеленият” двигател е тестван на Toyota GR Corolla и демонстрира висока производителност, но ефективността е ниска: в 20 обиколки около състезателната писта колата филтрира само около 20 грама въглероден диоксид.

Това е твърде малко, като се има предвид, че средният лек автомобил отделя около 9 кг въглероден диоксид при изгаряне на 15 литра гориво. Освен това филтърът на Toyota трябва да се сменя често.

Все още не е известно дали Toyota ще доведе разработката до етапа на масово производство. Дори това да се случи, едва ли ще бъде в близките няколко години. Ще е необходимо повече време иновативната технология да навлезе в Prius или Tacoma.

Toyota се противопоставя на тенденциите на електрификация в автомобилната индустрия. По-рано този месец председателят на компанията Акио Тойода обяви „голям проект за разработка на двигатели” в момент, когато нейните конкуренти инвестират всичко в електрически превозни средства с батерии.

Японският автомобилен производител все още не бърза да заложи всичките си козове на електромобилите, като вместо това планира по-бавно навлизане на този пазар и същевременно рекламира по-широк подход за постигане на въглеродна неутралност. Toyota вярва, че колите с бензинови двигатели, хибридите и возилата с горивни клетки ще продължат да съществуват.

Компанията работи върху двигатели с водородно горене, които са почти въглеродно неутрални. Добавянето на филтър към такъв двигател би го направило въглеродно-отрицателен, но Toyota твърди, че технологията може да работи и на бензинов двигател.

Коментари по темата: „Toyota създаде двигател, който пречиства въздуха”

добавете коментар...

  1. Hanko

    Ти си много просто човече.
    Електромобилите замърсяват повече от едно ДВГ с добра филтърна система.
    Проблема с батериите ти ще го решаваш след време.

  2. Anonymous

    Ти си много просто човече.
    Електромобилите замърсяват повече от едно ДВГ с добра филтърна система.
    Проблема с батериите ти ще го решаваш след време.

  3. Петър

    Водорода вече се използва за съранение на енергия произведена от соларни паркове, много добре са се ориентирали!

  4. Преди всичко

    Преди всичко, когато пишеш нещо-мисли..с главата си!!!

  5. АВС

    Всичко движено от вятър, слънце и вода е по-перспективно от мотокар за дълъг път. Усещам че не ти е ясно и затова се инатиш.

  6. xyz

    Тия продължават да се инатят и да циклят в тия технологии бити карти като двг и водородни двигатели… Усещам, как след 10 години ще изчезнат като нокия.

Коментар