Индия отнема дял от Китай в износа на електроника

Индийските власти се опитват да привлекат производители на електроника в страната чрез различни стимули (снимка: CC0 Public Domain)

Индия постепенно подкопава господството на Китай в износа на електроника на редица ключови пазари. Това е резултат от стремежа на водещите производители да диверсифицират веригите за доставки и да намалят зависимостта си от Китай, който често е наричан „фабриката на света”.

Тенденцията е най-забележима в Обединеното кралство и САЩ, където геополитическото напрежение с Китай се увеличи през последните години, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на скорошно проучване на Fathom Financial Consulting.

Ако през ноември 2021 г. Индия е доставяла на Съединените щати само 2,51% от обема на китайския износ на електроника за САЩ, то към ноември 2023 г. този дял се е увеличил до 7,65%. В Обединеното кралство съотношението през тези две години нараства от 4,79% на 10%.

Индийските власти се опитват да привлекат производители на електроника в страната чрез различни стимули, включително намаляване на данъците, опростяване на процедурите за закупуване на земя, както и парична подкрепа. Правителството се надява по този начин да разшири местната индустрия и да увеличи износа, както и да помогне на индийския бизнес да стане глобален чрез международни партньорства.

В Индия се намира най-големият завод за производство на смартфони на Samsung Electronics. Освен това индийските предприятия на Foxconn Technology Group и Pegatron Corp. произвеждат поне 7% от телефоните iPhone, доставяни от Apple на световния пазар.

Acer наскоро обяви, че ще разшири продуктовото си портфолио в Индия. В допълнение към производството на компютри, монитори и сървъри, тайванската компания сега планира да организира следпродажбено обслужване в страната и да навлезе на местния пазар на потребителска електроника.

Андрю Харис, икономист от Fathom Financial Consulting, приписва нарастването на индийския износ на електроника на увеличените инвестиции на Foxconn в страната.

В Европа и Япония напредъкът на Индия по отношение на износа е по-ограничен, което „предполага преход към двойни вериги на доставки (Китай плюс някой друг), а не пълно изоставяне на китайското производство, поне засега”, кометира Харис.

Проучването твърди, че към ноември миналата година Индия е доставяла на Германия 3,38% от обема на китайския износ на електроника в страната, докато глобалното съотношение е 3,52%.

Нарастващият износ е добра новина за министър-председателя Нарендра Моди, който популяризира своята програма „Произведено в Индия” като начин за създаване на нови работни места, разширяване на износа и превръщане на страната в по-самодостатъчна чрез намаляване на зависимостта ѝ от внос. На парламентарните избори през пролетта на 2024 г. мнозина очакват Моди да спечели, което ще бъде неговият трети мандат на власт.

Коментар